Sponsored by

Monday, April 5, 2010

ape erti mencari ilmu..wanita










Al Mujahid As Syeikh Mustafa Masyur pernah menyebut ;


"Tarbiyyah (pendidikan) bukan segalanya-galanya,
tetapi segala-galanya hanya dapat diraih dengan Tarbiyyah."

Kekadang kita mengeluh mengapa kita perlu belajar tinggi-tinggi,
Kita hanya belajar untuk peperiksaan yang bakal tiba,
Kita hanya belajar untuk memuaskan hati ibu bapa,
Kita hanya belajar untuk dipandang tinggi oleh masyarakat,
Satu pertanyaan diajukan oleh golongan wanita,
Katanya buat apa belajar tinggi-tinggi, lepas kahwin jadi surirumah juga,
Namun ada yang kata dunia hari ini berbeza, lelaki & wanita sama saja,
Bila berumahtangga apa susah, masing-masing urus kerjaya sendiri,
Bila datang cahaya mata, masing-masing tak nak mengalah, kerjaya masing-masing dipertahankan, anak yang dianugerahkan dianggap musibah,
Akhirnya dengan sifat penyayang si ibu pasti mengalah,
Akhirnya sama saja wanita tetap jadi surirumah,
Sedikit portion adalah sebaliknya, lelaki yang jadi surirumah,
Tapi hakikatnya tetap wanita majoritinya,

Ada satu kata-kata Ibu yang bijak mengajar anak daranya,

"Jangan anggap wanita tidak perlu belajar tinggi-tinggi,
walau kebanyakan akan jadi surirumah,
tapi ingatlah anakku, ia pasti berbeza cara dan kualiti,
seorang ibu yang tinggi pelajaranya dengan yang sebaliknya,
yang mana akan melahirkan insan yang berguna?"



dipetik daripada 'i love islam'..





kebanyakan wanita hari ini mempunyai profesyen sendiri ,malah kalau diikutkan gaji mereka,ada yang jauh lebih mahal dari sang suaminya.Realitinya,wanita sekarang bukan macam dahulu.Kalau diikutkan statistik bilangan pelajar yang memasuki universiti megikut jantina,kaum perempuan menguasai purata kemasukan.Kenapa hal ini berlaku?Ada orang kata mungkin dunia dah nak kiamat,bilangan pompuan bertambah.Namun itu bukan alasan,kaum lelaki mempunyai akal lebih dari pompuan,cuma kadang-kadang nafsu yang satu itu lebih menguasai..rempit,dadah ..semua anasir yang merosakkan reputasi kaum lelaki..sedarlah wahai saudara sekaum sekalian..ilmu mengubah segala-galanya..


12 comments:

Nurul_HaWa♥ said...

bagusnye entry nie..=)
sape la ank die yea..

megumi said...

trime kasih krn mnaikkn mrtabat wanita~~hiuhu..

conbellydiobeterisme said...

amboi..rajin pulak mengkomen malam2 ni ek...hehe..
megumi;menaikkan martabat wanita mungkin ya dan mungkin tidak ..cuma kesedaran bagi kaum adam mungkin diri sendiri..mana nak cari pemimpin sehebat khalifah umar abdul aziz ,salahudin ayubi atau sultan muhammad al fateh kalau masih dibanyangi dengan perkara negatif..:)

muyukerukatika said...

lelaki dilahirkan untuk membimbing wanita . buatlah pilihan utk kehidupan dan mase akn dtg.lelaki mnjadi ketua keluarga dan byk tggungjwb mereka.

megumi said...

already got de message lol~trsalah brterima ksih jp aku ni,..malu2~ :))
btul,nk cari kaum adam sprti yg disebut mgkin 1 dlm sribu, nk2 di akhir zmn ni.gitu jg wanita,mana nk cari yg sama sprti siti khadijah/rabiatul adawiyyah dll.Dan aku,mana mgkin brharapkn yg trlalu baik sdgkn aku sndiri sprti langit dn bumi nk dbndingkn dgn tokoh2 wanita trdahulu(ukh,skema ayt)cuma mcm yg ko ckp,at least brusaha utk brubah drpd byg2 negatif,(erk,pnjg gila).bgus2..air yg tenang jgn disgka tiada si selekeh..har3

conbellydiobeterisme said...

bukan sume orang perfect,namum kite boleh jadi lebih baik walau ada sedikit cacat cela,jgn dipeduli..hehe..at least kite jage diri kita dengan baik..jangan sampai maruah tergadai sudey..:)

megumi;thanks komen yang panjang lebar haha

megumi said...

betol tu,stuju bangat gwe..haha

Sesumpah said...

suka ini :)

conbellydiobeterisme said...

bukan sume orang perfect,namum kite boleh jadi lebih baik walau ada sedikit cacat cela,jgn dipeduli..hehe..at least kite jage diri kita dengan baik..jangan sampai maruah tergadai sudey..:)

megumi;thanks komen yang panjang lebar haha

conbellydiobeterisme said...

amboi..rajin pulak mengkomen malam2 ni ek...hehe..
megumi;menaikkan martabat wanita mungkin ya dan mungkin tidak ..cuma kesedaran bagi kaum adam mungkin diri sendiri..mana nak cari pemimpin sehebat khalifah umar abdul aziz ,salahudin ayubi atau sultan muhammad al fateh kalau masih dibanyangi dengan perkara negatif..:)

Nurul_HaWa♥ said...

bagusnye entry nie..=)
sape la ank die yea..

megumi said...

trime kasih krn mnaikkn mrtabat wanita~~hiuhu..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...