Sponsored by

Sunday, February 27, 2011

saya suke gile kritik orang *kisah pulak

aku memang betul2 tak faham la der ,
asal ek ngn orang-orang kita ?

"apa yang ko tak paham ?,asal dengan orang kita?"

kalau tengok ade minah atau mamat up sket trus timbul rasa tak puas hati ,padahal diorang tak buat apa-apa pon.Macam2 la hujah diorang buat ,gedik sana gedik sini ,bajet sane bajet sini ,macam tadi aku duk minum air sensorang tetibe aku tengok sorang pompuan ni lalu ,cun la amat ,elok je jalan tak tegur sape2 dengan ayu ,sampai aku pon jadi leleh ,tapi tak semena -mena orang yang makan kat depan aku cakap ,

"cube ko tengok minah tuh , jalan cam bajet ayu ,padahal gegediks ,pakai make up tebal ,tudung senget ,rambut nampak ",prihatin kan??

 


hello ,si minah takde pon cakap ko "malaun ke,cipan ke ,berut mat yeh ker "asal ko tetibe plak mulut lancang cakap sesuka hati kat orang .

"orang kita terlampau prihatin gile ,sampai semua bende nak ambik cakna ya?"bagus2,sedangkan belum tentu si dia yang diherdik itu hina disisiNya,kita tak berhak menilai sebarangan la der...


                                         *************************************
macam la dunia blog skang ,

pantang ade salah sket ker,ade bende yang tak best ker ,pat put pat put ,trus jadi entri blog ya.Kalau stakat follower ciput 10 ,20 tak heran lar ,ni tahap ribu raban ,camner pulak .Maki sana maki ,sini ,kalau 2000 orang follo ko ,2000 orang baca tentang ko aib orang lain ,maka 2000 dosa la ko dapat ya tak??

"no komen"

tujuan elok ,kritikan membina baguslah ,aku suke jugak di kritik yaww.Bagi aku kritikan yang bernas mendorong kepada kejayaaan .Ye la

"nobodies perfect dowh"

ade perasaan nak mengkritik bagus,otak kiri anda berfungsi dengan lebih banyak ,lagi banyak guna lagi banyak fikir ,tapi lain la ceritanya kalau kritikan anda mengundang..

"die cakap aku **** ,die neh **** "kompem mengundang namanya tuh.Walau pon ko ustaz ,ko ulama ,ko ade Phd 3 jenis pon ,atau otak ko pandai gile macam einstein,tapi ko tak hormat orang ,ko mengherdik orang takde mende nye.Zaman sekarang ,walau ade budak tadika bagi idea tip top ,pandai memberi pendapat ,berbanding dengan ko pangkat degree u ,tapi suke mencari kesalahan orang ,tak hormat orang ,macam mana orang nak hormat ko??"daaa"..kompen orang akan pandang budak tadika tuh ~.

"baik aku jadi budak tadika tuh"

"no komen"

setiap bende atas dunia ni ade pro dan cons,kalau takde orang menyokong ,tak berjaya la sesuatu bende tuh ,kalau tiada yang mengkritik ,kita tak tau la kesilapan kita.

"cuba bayangkan kalau AF takde pengkritik macam mana??,agaknya ntah sape2 bleh jadi juara AF? ,pengemis tepi jalan pon ade peluang kowt".

Tapi si pengkritik mestila seorang yang berwibawa ,pandai dalam bidang tersebut ,bukan sebarangan bidang ,takkan la masa akedemi al-quran nak panggil awie jadi judge ?,mesti la bersesuaian kan .

"kalau tak tau ape2 ,baik diam ,silap hari bulan ko yang merana memalukan diri sendiri ,dengan hujah sampah ko tuh "

"no komen"

dalam islam sendiri ,ade tata tertib kalau nak tergur atau bantah orang ,


Firman Allah dalam surah An-Nahl ayat 125 bermaksud:
“Serulah (manusia) kepada jalan Tuhanmu dengan hikmah dan pelajaran yang baik dan bantahlah mereka dengan cara yang lebih baik.”


aku ilmu bukanlah tahap ustaz ya ,tapi tau la jugak sedikit isi al-quran yang membahaskan isu ini.


"tunjuk pandai ,nak femes ,lain cita",tapi blog tempat nak luahkan pendapat,jadi tak salah aku nak tulis isi kepala otak aku sendiri ..tegur la dengan cara yang baik ,kawal la pertuturan anda ,bukan tegur sampai suh orang melenting~ ya


p/s:
setengah orang sanggup dimaki di caci demi mendapat sedikit kelebihan di dunia,ape signifikasinya??x paham aku....

"tak paham jangan cakap"



"no komen"



"hey don't judge the man by his face ,but by his heart"..x de kaitan.


"orang kita memang macam tuh"sampai bila??

"jangan la cepat melatah ,kaji dulu ,if u don't know the truth ,don't make ur own assumptions "



66 comments:

aslann said...

Yeayy! Emam dah bersuara. Haha.

paan sabri said...

haha.. semua org post pasal kutuk mengutuk.. tapi aku still xtaw blogger mne yang terbabit.. sekian..

conbellydiobeterisme said...

aslann ,sibuk exam ,takde masa nak tulis entry sngat ,skang dah abis ,ok lar nak bebel sampai orang lain bleh naik muak sampai keluar taik telinga mereka hahaha

conbellydiobeterisme said...

paan,post kutuk ngutuk jadi trend ya?3 tahun lepas tak macm nih pon aduhai ,tau je yang terlibat ,tapi tak perlu la nak masuk port,x de maknanya ,meh sini aku cita haha

nur aisya humaira said...

assalam jamban chomel..:)
no comment boleh??:)

cik Ladies said...

ni rse nk kutuk emam tulis entry niey tak ajak CL.. haha :)

Amira Anorah said...

biarkan si dikutuk dan mengutuk selesaikan hal mereka. tak perlu masuk campur dengan umpama menambah minyak gasolin ke atas lohong api yang sedang membara. kenapa perlu semua ni terjadi? nak merosakkan dunia yang sememangnya dah semakin rosak??
siapalah saya..hanya mampu memerhati, tanpa perlu berkata-kata . :)
btw, nice entri dude. saya suka part, kita hormat org by the way they thin and their idea tu...don't look at someone age. Maturity does not rely on age... :) kan?

conbellydiobeterisme said...

@aisya ,no komen adalah jawapan yang paling bernas dalam apa jua situasi ,sebab itu artis ramai gune ,so its ok nak guna no komen hehe

conbellydiobeterisme said...

CL nak join?kene bayar 20 sen hak3 ,tak ape yang nak best pon ya :)

conbellydiobeterisme said...

amirah ,yep nice way of thinking ,kutuk its ok ,tapi cara disampai biar la betul ,takut orang salah faham jek :),thanks,sebab tu adi putra kadang2 menjadi rujukan ,walau ade pihak mempertikai kewibawaan dia ,"biasala orang kita",jgn jadikan ia mind set anda.

Nizam said...

bila jamban aka emam sudah bersuara..

SyedGraphiX said...

org tu...ishh.. ntah la . no comment jgak lah. hahaha

anOOan said...

aha~rupanya ada review lagi kat sini.ehehe.




dunia bukan indah

n!cK said...

suke entry neh!! memg pedas la klu sape2 yg terase dirinye pengutuk yg bjaye..xsalah pon nk kritik ke hape ke..mknenye beliau itu prihatin kan..tapi tegurla secare bhemah..xdela org pon nk marah2...heeee:)

Indah Mulya said...

sedes tp realitinya bgitulah..manusia.

Namee Roslan said...

kesian yuyu yg tak bersalah. :)kita org luar yg tengok ni rasa gerak dgn si pengutuk. sbb bahasa yg dia gunakan sgt menghina si mangsa.tp apa kan daya. kta x dpt nk masuk campur. cuma blh bantu beri semangat pd si mangsa. n boikot si pengutuk~ngahaha

Mohd Khirul Amri Bin Hasan said...

jangan mengutuk...x baek..dosa. ingat tuh!

conbellydiobeterisme said...

@nizam ,jamban boleh bersuara??>.<

conbellydiobeterisme said...

@syed ,silence is the best solution hehe

conbellydiobeterisme said...

@anoonan ,otak manusia lain2 ,macam2 la jadinya,dunia memang tak selalunya indah ,itula warna warni kehidupan :)

conbellydiobeterisme said...

@nick ,jadi la pengkritik yang berhemah ya :)

conbellydiobeterisme said...

@indah ,setiap manusia ade kelemahan masing2 :)

conbellydiobeterisme said...

@namee ,yep sian gak kat yuyu ,tak perlu la nak mention name ,aib orang jadinya

conbellydiobeterisme said...

@abg khai,i ingat yawww ~ haha

Hanim Mahali said...

Terdiam baca ni...Kalau dengar Emam bebel camni memang tercengang terus...hehehe

Ifti Larina said...

betol betol ! kadang2 orang kita ni prihatin sgt smpai kain sndri terlondeh. setuju sgt! terbaik :)

Deeyaudeen Sabri said...

sokong sokong .. :)

Ery Farieha said...

bila emem membebel..

hahahahak

Namee Roslan said...

2000 followers yg membaca dia aibkan..berganda2 dosa dia. Allah tak kira dosa 1 nisbah 1. nisbahnya berganda2! semoga makhluk itu sedar akan perbuatan nya.

Mr.Hac said...

Dunia blog memang dah macam lahanat..
Mr.Hac kalau tak fikir kawan, dah lama Mr.Hac 'TUTUP' akaun blog dorang tuh..baru dorang tau langit tu tinggi ke rendah, suka-suka nak maki hamun orang..

bella dela rosa said...

agree.;)

diana said...

sama la apa yang kita fikirkan..
calit sikit!!

Anonymous said...

;) like the article

Chempaka said...

cam best.. tapi nape name blog jamban???? ~~tiba2~~

cerita terbaru chempaka: PART 1 : Kerana Cinta itu Tidak Buta

Jejaka Terhangat said...

sbrnya aku terkompius skit dgn isi entri ni..samada menangkan si pengkritik ataupun sebaliknya..ataupun encik jamban meletakkan posisi pada kedudukan neutral?

Khairul Atikah @ Cik Yuki said...

'no komen'

haha

syuwai said...

tu la spesis manusia yg pantang nampak org senang sikit..hoho

jawapan artis = no komen! hehehe;p

@juera said...

org mcm ni x kn berjaya..sbb ske sgt jg tpi kaen org..kaen sndiri x smpt nk jg dh asyik jga yg org pnye je..huhu~

conbellydiobeterisme said...

@kak hanim ,jangan la diam haha ,segan la

conbellydiobeterisme said...

larina ,orang kita ambil cakna bagus jugak kadang2 :)

conbellydiobeterisme said...

deeyaudin sabri ,thanks :)

conbellydiobeterisme said...

@ery ,aku bebel laju2 kang~ haha

conbellydiobeterisme said...

namee ,tu la takut bile ingat dosa yang die buat

conbellydiobeterisme said...

mr hac ,saba2 mr hac ,takde maknanya kita balas balik ,lagi lama jadinya :)

conbellydiobeterisme said...

miss bella,thanks :)

conbellydiobeterisme said...

@diana calit byak2 haha

conbellydiobeterisme said...

anon,tq so much :)

conbellydiobeterisme said...

chempaka ,kenapa jamban??erkkk

conbellydiobeterisme said...

JT aku tak berpihak pada mana2 hehe ,neutral yep ;)

senydream said...

manusia..mcm2 ragam kan??...ermmm...

Nurfarahana Abdul Aziz said...

tak yah la nk kutuk2 org sangat...sedar diri sudah...xtw ke skali kte kutuk org ,berkali2 balik kat kte..hmmm...masing2 lah...

mahfudzah said...

mmg betul lah bro!zaman skang dah macam hape je.sume nk mengutuk..-.-

ieqa said...

Setuju dengan entry ni!

Ape omputih selalu kate,
Don't judge a book by it's cover! haaaa

YANA YONET said...

nice entry ^^. manusia zaman skg. isk isk isk.

♥ LT Gadis Senjakala ♥ said...

itu semua dunia...
jom gam mulut mereka haha

EmanTheHalia said...

betul ada cara nak tegur. no komen.

z said...

mulut manusia memang kita tak ley nak tutup, jadi kita cubalah kawal mulut kita juga agar tak mengjoinkan diri dengan mulut2 yang sukar ditutup itu...haha.paham dak???

EmanTheHalia said...

betul ada cara nak tegur. no komen.

Chempaka said...

cam best.. tapi nape name blog jamban???? ~~tiba2~~

cerita terbaru chempaka: PART 1 : Kerana Cinta itu Tidak Buta

Namee Roslan said...

2000 followers yg membaca dia aibkan..berganda2 dosa dia. Allah tak kira dosa 1 nisbah 1. nisbahnya berganda2! semoga makhluk itu sedar akan perbuatan nya.

Hanim Mahali said...

Terdiam baca ni...Kalau dengar Emam bebel camni memang tercengang terus...hehehe

Mohd Khirul Amri Bin Hasan said...

jangan mengutuk...x baek..dosa. ingat tuh!

n!cK said...

suke entry neh!! memg pedas la klu sape2 yg terase dirinye pengutuk yg bjaye..xsalah pon nk kritik ke hape ke..mknenye beliau itu prihatin kan..tapi tegurla secare bhemah..xdela org pon nk marah2...heeee:)

Nizam said...

bila jamban aka emam sudah bersuara..

Amira Anorah said...

biarkan si dikutuk dan mengutuk selesaikan hal mereka. tak perlu masuk campur dengan umpama menambah minyak gasolin ke atas lohong api yang sedang membara. kenapa perlu semua ni terjadi? nak merosakkan dunia yang sememangnya dah semakin rosak??
siapalah saya..hanya mampu memerhati, tanpa perlu berkata-kata . :)
btw, nice entri dude. saya suka part, kita hormat org by the way they thin and their idea tu...don't look at someone age. Maturity does not rely on age... :) kan?

paan sabri said...

haha.. semua org post pasal kutuk mengutuk.. tapi aku still xtaw blogger mne yang terbabit.. sekian..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...