Sponsored by

Wednesday, March 2, 2011

sistem prepaid uniten menyusahkan? *bengang bengang!


Nampak je tajuk entri memang dah rasa panas en .Sebenarnya ade perkara berlaku kat uniten telah menyebabkan ramai mahasiswa lain merungut .Ko nak tau ape die ,cuba lihat gamba dibawah neh ,

cube teka ape itu?,ini adalah sistem yang baru sahaja diperkenalkan oleh pihak uniten terhadap kadar sistem elektrik di universiti iaitu "elektrik secara Prepaid!".Macam mana cara ia berfungsi ,setiap bulan prepaid yang terhad iaitu 40 inggit akan dicaskan kepada pelajar ,kalau abis 40 inggit itu ,akan diberi electrik advance ,dengan kata lain dengan cara hutang,lepas tu pelajar kene bayar balik ,topup bulan depan plak .Macam **** kan?universiti lain ade tak guna bende neh?cuba bagitau aku  arhh..

Baiklah ,sebelum neh dua orang kawan aku dah buat entri pasal mende neh ,iaitu si Bella dan si Jumi ,*setakat yang aku tau la ,jika diikut kiraan untung yang uniten dapat dalam masa sebulan:

yuran sebulan tempat tinggal (cendi)=Rm280 (seorang)
satu bilik = rm280x 4=1120
satu aras ade 8 jadi =rm1120x8=8960
pastu satu blok ade 10 tinggkat=rm8960x10=89600
pastu sumer skali ade tiga blok=89600x3=rm268.8 ribu

*kalau termasuk sistem baru gune prepaid rm40 sebulan =10.752 juta kowttt!!!!!

ini yang aku kire la, kalau salah cakap ,malu kang aku 

Banyak kan??,uniten dah untung lebih ,tapi masih nak pakai sistem prepaid ,tak faham aku~,mane duit tuh hilang~
tariff elektrik di uniten ,credit to joumi

Sejak pilihan raya mahasiswa ni ,timbul pelbagai isu berkait rapat dengan mahasiswa ,seperti di upm dan um .Sekarang mahasiswa dah tak macam dulu ,segala isu terkini cepat di internet ,lagi advance nak tipu bukan senang2 beb,skang uniten plak nak timbul isu . Keluar plak isu pakai prepaid elektrik,dulu kes yuran naik ,diorang wat dunno jek ,skang ko tgu student mengamuk kang abis cite .

*no komenn

Setiap diorang buat ade pro dan consnye ,tapi x cam dlu lar ,yuran dah la mahal ,ni tambah prepaid bulan2 mau mati kering aku beb ,makan megi tiap2 bulan la doll arhhh.Malam2 pon kene tutup lampu ,main tenet pulak dalam gelap2 jek ,dah cam kat asrama ,adoiyai ,jimat punye pasal.Jangan diorang suh bayar bil internet dah ,gila ****!..*byak mencarut tak baik.


Nasib baik MPP uniten menjalankan tugas mereka dengan mengadakan Dialog Bersama Pengurusan Uniten 
mahasiswa dibenarkan menyuarakan rasa tidak puas hati mereka terhadap isu -isu utama uniten ,iaitu sistem parking ,"prepaid elektrik ",pasal harga makanan dan mcam2 lagi.Jadi kepada yang belajar di uniten bangi ni ,meh pakat2 ramai turun kasi gegar sket dialog tuh dngan rasa tak puas hati korang ,mana keadilan kita sebagai mahasiswa di uniten "aku bayar yuran kan!" senang2 jek nak ubah2 tak bagitau .cam haremm ...

bagi hemat aku  ,kite tak leh judge macam2 ,tgu pandangan dari pihak pengurusan berkenaan hal ini.
*maaf kalau terkasar bahasa,arhh lantak la

P/s;
uniten dah la serba serbi mahal,pastu nak wat sistem ni ,kang tak pasal2 student lari kang~
Ini pendapat aku salah seorang student uniten ,ini je salah satu medium untuk aku menyatakan rasa bantahan aku ,pelbagai petisyen dah dibuat berkenaan isu ini ,harap diselesaikan secepat mungkin .

"JOM PAKAT PAKAI BAJU MERAH TANDA BANTAHAN ANDA PADA MALAM KHAMIS NEH"
uniten generates more money ,aduhai..

27 comments:

mr delirium said...

aku sebulan rm120...rmsuk bil air n letrik..

erm...aku ptut bersyukur kot..ahhaha

Halusinasi said...

uishh...isu panas ni...siap ada calculation plak tu...

HeiYzZ RoSLaN said...

baju merah baju merah..

EmanTheHalia said...

kolej aku lagi sengal bab2 duet ni. macam2 diee nak cari untung.

conbellydiobeterisme said...

luth untung sih ko lepak umah ko lar

conbellydiobeterisme said...

halusinasi,memang panas !

conbellydiobeterisme said...

heiyzz ,jom pakat ramai2 pakai baju merah

conbellydiobeterisme said...

eman ,nama swasta mesti nak cari duit maa

Innanie | Ariffin said...

laaa gtu pulak halnya kat uniten... bapak berkira.. pe salah wat kebajikan sket kan??? TNB kan kaya!

Mohd Khirul Amri Bin Hasan said...

sabor2~ U swasta...mmg la...money come first ;)

AISHA INANI said...

perghhh!
kalo tmpt aku ada menatam tuh kena limit2 ler guna laptop! tak shokkkk.
mmg jahanam menatang tuh.
tp bagos laa jugak selamat...

cuma, kita student, mana nak cekau duit? grr

nur aisya humaira said...

waahhh, abis laa jamban...:)
cekik darah betul tu...da laa under tnb kan??tkkn tk leh sponsor bil letrik...:)

Anonymous said...

f.y.i, tnb dh trik diri dr uniten..sbb tu tnb x blh sponsor eletrik dh..T_T

Budak Botak said...

Isk3, nie susahnya U swasta, pikir untung ja...

Hanim Mahali said...

Ada jugak camtu erk...??? Baru tau ni... Kelakar pulak... Macam guna handphone pun ada...

aslann said...

Eman, sadis gila. Hahahaha. *bengang la tue. bengang la tue*

zaty faisol said...

huaaa, gilalah.
naseb U tmpat aku blajar tak buat sistem macam tu.

n!cK said...

huihh...cam along plak..haha

Anonymous said...

patut bg free je letrek..kn Uni Tenaga Nasional...ni lg nk ambik untung...cmni la jd nyer bile semua nk dijadikan bisness..standard IPTS...
stakat ckp2 student xde dorng nk dnga nyer...buat pnat je mnyalak bukit...slagi xde Dato2' @menteri cmpur tgn...smpai bila2 pn xkn berubah

Nadhirah-chan said...

lorh berkira . hahaha , kesian ...

Nurfarahana Abdul Aziz said...

umak aih...cmni?..hmmm..syukur la...sabar okay..

jaa64 said...

perhh,gitu eh..tataw plak ada yg gna sistem cmni...aokey,aku bersyukur takyah bayar ape2..huhu ~

cik bihah said...

panas nie,, my to be bro in law pon uniten tp dia dok luar maybe x terasa sgt kot.. .

anOOan said...

owh. patut pon aku terbace entry yang sama. rupanya terbaca kat cik belle. lol

Mohd Khirul Amri Bin Hasan said...

sabor2~ U swasta...mmg la...money come first ;)

conbellydiobeterisme said...

halusinasi,memang panas !

Halusinasi said...

uishh...isu panas ni...siap ada calculation plak tu...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...