Sponsored by

Thursday, March 31, 2011

perhatian!!!!!!!! "contest Gambar paling sengal Jamban Comel ditutup!

perhatian kepada semua yang join contez Gambar paling sengal Jamban comel ,kontest ini akan ditutup pada hari ini ,iaitu 31 aribulan 3 2011 .Terima kasih diucapkan kepada anda - anda yang menyertai pertandingan ini ,semuanya "sengal -sengal " belaka ,susah nak diadili juri - juri yang ada.Pemenang akan diumumkan dalam masa terdekat ini ,tunggu juri - juri buat keputusan yang terbaik dulu dari pada 59 penyertaan "banyak sih ,pening aku".Tapi pada sesiapa yang masih ingin menghantar gambar ,gambar anda masih diterima ,tetapi gambar anda tidak akan diadili .Namun jangan risau ,penyertaan  anda akan dimasukkan ke dalam "blog list jamban".Thanks semua!! :) stay tune yawww .hehe.


p/s:exam pon dah abiss yeahh!!!!!!!!!!!!!!!!!!~.

Wednesday, March 30, 2011

Contest:Gambar Paling Sengal by Jamban Comel (ditutup**) (sticky post)


syarat - syarat penyertaan
  • Mesti ade blog 
  • Tak kisah perwartakan menarik atau tidak 
  • Buat satu gambar yang nampak sengal
  • Terbuka kepada sesiapa yang berminat

Tuesday, March 29, 2011

hilangnya melayu ,diganti melayu lucah.

 Harian metro muka hadapan .
 "seorang gadis merelakan diri diperkosa hanya kerana 10 ringgit" atau :



 isu sosial dikalangan pelajar "melayu " kian menjadi-jadi aduhai..Salah siapa?

isu ini seakan akan menjadi lumrah dalam negara kita .Setiap hari pasti ade isu gadis yang dirogol ,lari dari rumah ,nak2 timbul isu baru ,seorang gadis cuba membunuh diri di Kelantan kerana putus cinta. Ape jadahnya?? Semua orang hebat memperkatakan isu ini en?.Bagi aku ini la  petanda ,betapa teruknya kes sosial di negara kita ,ditambah dengan isu  bayi dibuang semakin berlambak .Siapa yang terlibat? "bangsa kita sendiri".
                                   

Monday, March 28, 2011

beze antara bodoh dan pandai



Apa beza antara orang yang bodoh dan pandai?.Sape tahu jawapan die cakap kat aku ,aku bagi sposen .
"ala orang pandai mesti la pandai berfikir ,bagi ape soalan semua boleh jawap."
eh iye ker,tak jugak ,itu belum cukup nak kate orang tuh pandai ,ade jek sorang pak cik neh tak pegi skolah ,boleh je berjaya ,sebab banyak dari segi pengalaman .Tak semestinya ,lulus spm dengan pangkat A+ je semua ,dah kire pandai habiss ."belajar stakat nak exam buat ape ".

Kalau orang pandai bagi idea ,mesti semua orang nak tengok ,abis tuh orang yang kurang pandai macam mana .Cuba tengok gamba- gambar neh.hehe


Saturday, March 26, 2011

"Kontest Dialog DeYM DDCzone"

Baiklah ,hari ini aku terdetik nak join kontez yang telah dianjurkkan oleh si rahim @ DDC zone.Rasanya ni la kontez yang paling kelakar penah aku join kowt ,dan syarat- syarat nak masuk pon rumit adushh.
klik untuk pergi ke blog die :)

Wednesday, March 23, 2011

jamban comel ada page??

Baiklah ,sebelum ini aku pernah berceloteh dengan kawan aku .

"kalau aku buat fan page jamban comel ok tak?".Kawan aku terus gelak besar bile dengar aku cakap macam tuh .

"ko ingat ko artis ker?".

Adess ,aku bukan nak jadi artis ,dan tak semestinya artis je ade fan page tau ,banyak je orang buat nak jual baju ke hape kan?.Lagipun aku tengok ramai jugak blogger ade page sendiri .*pok pek pok pek aku explain kat die baru la die faham .Tapi ,die cakap kat aku kalau dah cukup seribu follower baru la buat ,baru best katanya .Jadi ,sebab aku dah target sampai 1000 baru la aku buat ,kalau tak dah tak buat dah hehe.Lagipun aku masih lagi "noob" dalam berblogging ,masih banyak bende yang perlu dipelajari .Salah dan silap harap dimaafkan ya.

Bagi aku ,page blog neh ade kebaikannya sendiri antaranya :
  • Senang bagi readers blog aku nak baca entri ,tak pun silence reader yang susah nak komen entri "kalau ade la " ,bleh komen kat page .
  • menjawap soalan berkenaan dengan perihal entry atau boleh berkongsi idea tentang blog
  • boleh jugak share2 blog bagi sesiapa yang sudi berkongsi ,dan bleh tinggalkan link skali 
  • bersuai kenal antara follower dan juga ,blogger yang lain
rasanya itu la kowt ,dan bukannya niat aku nak jadi artis pon ,kan tak pasal2 kene attack kaw2 adess -_-".Jadi bagi sesiapa yang rasa jamban kat rumah die comel ,atau terdetik dalam hati "eh cambest je blog neh en *perasan " boleh la like laju haha .Terima kasih diucapkan :)


maaf aku dah berpunya

"maaf aku dah berpunya"

"betul kah???"

"betul ,malah aku dah kawen dah ,tapi takde anak "

"huh???,siot ko x cakap dengan aku pon!!!dah la siap kawen plak  tuh ,memang takleh blah la dol "

"aku kawen kat fb jek hehe ,caya habiss~ "

"huh??!ceitt ,podahhh!"

                                                *****************************

Tuesday, March 22, 2011

exam itu stress



bila mata kata "eh rilek la dulu ,tdo2 jap"
bila telinga kata "dengar lagu -lagu dulu ,jap agi stdy la "
bila tangan kata "cuba klik kat fb ,tengok ape yang kawan2 ko post,ade pasal rebecca kowt"
bila kaki kata  "weh jom kuar jap ,jalan2 kat luar ,cari makanan ker"
bila mulut kata "aku tak boleh ,aku tak boleh ,arhhhhh!"

namun bila hati kata ,
"sabar ,apa yang baik itu dari allah ,siapa yang berusaha pasti dapat habuaannya ,jangan putus asa"

p/s;gud luck semua kawan2 aku yang nak tgh exam skang ,doakan kejayaan aku jua ,dan terima kasih buat cik unna jadi follwer ke 1000,sila tinggalkan link anda untuk di review ...wish me luck.lagi satu paper hard core...

Sunday, March 20, 2011

hot air ballon

semalam ,aku sempat pergi ke pesta belon panas malaysia .Banyak aktiviti dijalankan .Aku x nak ulas lanjut lagi ,tapi ni la gambar yang sempat aku ambik "guna kamera phone akak aku " haha ,nanti aku upload yang lain .Sementara neh sibuk exam ,so tak leh fokus kang :P


stay tune :).....

Wednesday, March 16, 2011

the 900

Salam ,
Sedar tak sedar follower aku dah capai 900,wahh terkejut habiss yaa.Skali lagi ,ribuan terima kasih diucapkan bagi sesiapa yang sudi follow ya ,ikhlas ek hehe .Maaf diucapkan bagi follower yang ke 800 dan ke 600 kerana tak sempat nak review ,sory2! :').Walau kesibukan nak exam ,sempat lagi post satu  lagi neh ,adeh kan aku dah cakap ,addict betul dengan blog neh aiyoo.

"lepuk kang "
"ala kejap jek lerhh ,ok"

Oleh itu ribuan terima kasih diucapkan pada saudara syed  amer kerana menjadi follower yang ke 900 ,jadi sedikit review pasal blog beliau



jadi antara dua entri baru yang mungkin menarik perhatian anda :
badan besar tak mestinya hebat
ipad2 vs playbook

ni la mula rasa nak semngat nak berblog nak sampai seribu ,insyaallah ,tapi exam da nak dekat ,kene fokus ,terima kasih semua :),doakan aku ye hehe ,chow.

Tuesday, March 15, 2011

impak dari gempa bumi japan -masa dipendekkan?

Setiap yang terjadi pasti ada impaknya ,begitu juga apa yang terjadi di japan .Lepas je gempa bumi timbul isu lain ,iaitu kesan radioaktif akibat meletupnya loji nuklear disana.Walau kerajaan jepun sendiri telah mengedarkan iodin bagi mengelakkan barah dikalangan penduduk sekitar loji tersebut ,tapi ia tidak menjamin seratus peratus keselamatan penduduk.


no smoking

video


seryes aku suke gile die punye kartun ,simple tapi bermakna ,check it out. "no smoking dalam jamban "

Sunday, March 13, 2011

new header

gua tukar header baru lagi ,
"ko bile nak study neh?asyik berblog jek ,belasah kang !"

"ya ampun ,sory2 ,ok fokus2! ,lagi satu minggu nak final exam ,ni last ni last "

"banyak arhh ko!"

"iye!"

ok ,nampaknya kali nih betul2 ,kalau tak naya aku ,dan ini header baru aku *jangan gelak ,aku terkam kang ,ok peace ,kalau sudi komen lar ,aku puji dalam hati nanti

malaysian newspaper makes fun of japan's tsunami


Local Malaysian newspaper Berita Harian published a caricature in their editor's column today that depicts the popular Japanese cartoon character Ultraman as trying to outrun an incoming tsunami.

The publication has received tremendous criticisms by readers, who accuse the editors as being "inconsiderate and distasteful". Several political leaders have even stepped out and demand a public apology, to which the editors promptly made on their publication's Facebook fan page.-source CNN


p/s :i don't know what to say ,but one word "shame" to be one of the Malaysian citizen ,its not a thing that we can make play with.People died man ,they starve for food and drinks .The whole world read about this ,oh my..We Malaysian are concern about this ,and condolence to  those affected.We felt sorry for them.This newspaper's editor should feel ashamed coz creating this kind of cartoon.Remember this ,our national policy is ,LOOK EAST POLICY ,and that shows how we respect japan ,our economic  are relying on them..

Friday, March 11, 2011

TSUNAMI MELANDA JEPUN

Baru tadi aku terkejut ,bukak yahoo news ,tetibe kuar berita ade tsunami kat japan pada skala 8.8 yang melanda di kawasan tokyo ,nak tau lebih lanjut baca neh:



A massive 8.9-magnitude earthquake hit Japan on Friday, unleashing a monster 10-metre high tsunami that sent ships crashing into the shore and carried cars through the streets of coastal towns.
Many injuries were reported from Pacific coastal areas of the main Honshu island and the capital Tokyo, police said, while TV footage showed widespread flooding in the area. One person was confirmed dead.

A powerful 10-metre (33 feet) wall of water was reported in Sendai in northeastern Miyagi prefecture, media reported after a four-metre wave hit the coast earlier.
Helicopter footage showed massive inundation in northern coastal towns, where floods of black water sent shipping containers, cars and debris crashing through towns.

Mud waves were shown racing upstream along the Natori river in Sendai city, blanketing farm fields.
In the capital, where millions evacuated strongly swaying buildings, multiple injuries were reported when the roof of a hall collapsed during a graduation ceremony, police said.

Plumes of smoke rose from at least 10 locations in city, where four million homes suffered power outages. Port areas were flooded, including the carpark of Tokyo Disneyland.
The first quake struck just under 400 kilometres (250 miles) northeast of Tokyo, the US Geological Survey said. It was followed by several aftershocks, one as strong as 7.1.

"We were shaken so strongly for a while that we needed to hold on to something in order not to fall," said an official at the local government of the hardest-hit city of Kurihara in Miyagi prefecture.
"We couldn't escape the building immediately because the tremors continued... City officials are now outside, collecting information on damage," she told AFP by telephone.

Prime Minister Naoto Kan quickly assembled his cabinet after the quake hit, and the government quickly dispatched naval vessels from near Tokyo to the worst-hit northeastern area of Miyagi.
The quake, which hit at 14:46 pm (0546 GMT) and lasted about two minutes, strongly rattled buildings in greater Tokyo, the world's largest urban area and home to some 30 million people.
At least 10 fires were reported in Tokyo, where the subway system stopped, sirens wailed and people streamed out of buildings.

Japan sits on the "Pacific Ring of Fire", which is dotted with volcanoes, and Tokyo is situated in one of its most dangerous areas.

A tsunami warning was issued for Japan, Taiwan, Russia and the Mariana Islands, the Pacific Tsunami Warning Centre said.

"An earthquake of this size has the potential to generate a destructive tsunami that can strike coastlines near the epicentre within minutes and more distant coastlines within hours," the centre said in a statement.

It also put the territories of Guam, the Philippines, the Marshall Islands, Indonesia, Papua New Guinea, Nauru, Micronesia and Hawaii under a lower tsunami watch. Indonesia issued its own tsunami warning.

The quake sent the Nikkei share index plunging at the close while the yen fell sharply against the US dollar.

The mega-city of Tokyo sits on the intersection of three continental plates -- the Eurasian, Pacific and Philippine Sea plates -- which are slowly grinding against each other, building up enormous seismic pressure.

The government's Earthquake Research Committee has warned of a 70 percent chance that a great, magnitude-eight quake will strike within the next 30 years in the Kanto plains, home to Tokyo's vast urban sprawl.

The last time a "Big One" hit Tokyo was in 1923, when the Great Kanto Earthquake claimed more than 140,000 lives, many of them in fires. In 1855, the Ansei Edo quake also devastated the city.
In 1995 Kobe earthquake killed more then 6,400 people.

More than 220,000 people were killed when a 9.1-magnitude quake hit off Indonesia in 2004, unleashing a massive tsunami that devastated coastlines in countries around the Indian Ocean as far away as Africa.

Small quakes are felt every day somewhere in Japan and people take part in regular drills at schools and workplaces to prepare for a calamity.
Nuclear power plants and bullet trains are designed to automatically shut down when the earth rumbles and many buildings have been quake-proofed with steel and ferro-concrete at great cost in recent decades.


P/s :
tapi jepun memang negara penuh teknologi ,kerana mereka berjaya meminimunkan kerosakan dengan membuat persediaan awal ,kalau malaysia kene ,memang x terkata la nampak gayanya .Harap-haraplah sahabat -sahabat aku yang belajar kat sane selamat2 belaka .insyaallah .amin.







Thursday, March 10, 2011

apa beza otak lelaki atau otak perempuan? *mesti baca




satu kisah yang pernah aku baca ,beza antara otak lelaki dan wanita ,bile memilih warna ,

si isteri ,"abang kite nak cat bilek warna ape?saya rasa warna hijau cantik ,sesuai dengan warna langsir ,dan cadar bilek kan?"

si suami , "ala ,beli warna kuning pon ok ,kasi terang sket ,bilek tuh da cukup gelap dah haa"

si isteri "ish abang neh tak paham betul ",sambil mengetip gigi.....

konklusinya,lelaki lebih memikirkan fungsi ,atau dengan kata lain lebih memfokuskan penyelesaian ,tak kisah la cantik atau tidak ,janji bende tu berguna .Berbanding dengan wanita ,mereka lebih berfikiran ,subjektif atau lebih fokus kepada stail sesuatu bende . Macam la nak pergi dating kan bila si dia tanya

"awk2 ,nnt nak kuar sy pakai baju kurung warna merah ,dengan shawl ok tak?"

si lelaki pujaan hati jawap "alah awk pakai apa2 pon dah cantik "..

"nyesal sy tanya awk tauu!"

sebab itu la lelaki ni hidup die lebih simple ,tak yah nak pikir nak pakai ape ker ,nak pakai kasut warna apa ker bak kata orang "simple je sudeh ,asall bergaya".Tapi bagi wanita neh lain ,memang fitrah diorang ,nampak cantik dan bergaya (bukan semua jugak ),sebab itu aset diorang .Sebab tuh ,kalau kita lihat ,bile time sales je mesti ramai ,golongan wanita datang berpusu - pusu ke shopping complex sebab diskaun sampai 70% tuhhh ,rugi tak pergi .

Bagi laki pulak ,"asal bundle je sudeyy,branded jugak " erkk,haha .

sebab itu ada orang cakap ,perempuan neh complikated sebab nafsu dieorang 9 ,lelaki satu jek ,semua bende kene ambik kira .Sebab tu la jugak ,ada perempuan yang sanggup habiskan ratusan ringgit demi tampak bergaya tatkala dinner berbanding si lelaki hanya guna kot pegawas time skolah dulu bawak pergi dinner ,kata mereka "jimat2 ".hehe.Itulah lelaki




p/s:
nak bergaya tuh boleh ,tapi biar berpada .Ini pendapat aku jek ,salah silap ,jangan dihentam yerkk ,ok minggu ni dah nak exam ,sibuk ,rehat dari update jap.

Tuesday, March 8, 2011

the 700

Salam ,sedar x sedar dah capai 700 follower aku ,uhh sangat terharu amat.Jadi xnmpa membuang masa ,tahniah diucapkan buat DDC zone atau nama fbnye@rahim pandai kerana menjadi follower yang ke 700 .*tocheh2 .Sanggup ko tunggu untuk menjadi follwer yang ke 700 ,*perasan hehe.Jadi di bawah serba sedikit tentang DDC zone

antara entry yang korang bleh usha yang pasti buat korang gelak :
semalam aku jumpe awek cun
salim malas ke sekolah

hehe ,memang santai habis ,rugi korang x masuk blog die haha ,ok .(nnt jangan lupa bagi aku komisen ).

Monday, March 7, 2011

suke gila


capai tahap gila ,
gelak macam gila ,
jalan macam gila ,
berlagak macam gila ,
bergambar gaya gila
aku suka gila.

Sunday, March 6, 2011

dulu lain ,sekarang lain

semalam ,aku pulang ke kampung bertiga ,aku ,akak aku dan sekor budak nakal si himawari .Bila difikir, lama benar ya aku tak balik umah ,asyik duk terperap kat u menuntut ilmu  ,tak pulang ke rumah rindu pulak rasanya.Disebabkan ada satu hal ,aku terpaksa balik kg.Yeah girang hati ini bile dengar je bleh  balik kg.


ko memang x leh duduk diam bile jalan2 susah tol grrr..*sihimawari.

Aku balik tak lama ,hanya 1 hari satu malam ,perjalanan yang mengambil masa 4 jam kadang-kadang jadi  5 sebab jam ,ibarat dah menjadi imun bagi aku ,yela dah nak masuk 4 tahun aku tinggal di area KL neh ,*perasan.Dengan hanya menaiki kereta kancil biru yang kecik molek itu hehe.

Aku sampai je kat rumah ,terus aku terjah katil aku ,"letih wehh".Masa duk rehat2 atas katil tuh ,tetibe aku terlihat terselit elok dibawah katil album gambar ku."eh ,dah lama benarya aku tak tengok muke aku masa kecik ,aku pon da lupa agaknya ".Aku belek satu persatu ,helaian demi helaian ,tetibe aku ternmpak gambar aku masa form 4 tengah posing hensem ,agak-agak gaya cam johnny dep ,*perasan .Time tuh rambut aku botak ,mesin nombor 4 haha sengal ,*aku gelak bile tengok balik.Aku rasa itu la kali kedua aku pendekkan rambut aku ceit.Skang ,jgn arap lerr~ hehe

 gambar sekadar hiasan.


Lepas tu aku belek lagi dengan pantas,kali terjumpa pulak gamba aku tampa baju ,"opps bajet seksi la? daa"....,time tu tengah posing bercekak pingang ."Yang ni memang x bleh blah ,ade plak gamba neh yerk"erkk .Tapi aku kagum dengan aku masa tuh ,slim beb ,ade six pack *konon la ,tapi skang *sambil membuka baju tengok perut ,adess~........

Tapi dalam byk2 gambar ,aku terkedu tengok satu gambar neh .Gambar tuh ,time aku masih berumur  8 tahun ,dekat pantai .Aku berposing dengan arwah rakan baik aku ,sambil senyum muke 20 sen tanpa baju lagi*,main-main pasir ,time tuh jugak aku teringat aku penah kene tanam ngn pasir  jadi cam penyu bertelur haha sungguh nostalgia..adess


Bile tengok je gambar tuh ,Tetibe teringat balik  dekat arwah,cepat betul ko pergi ya ,aku rasa baru semalam bergurau ngn ko ,rupanya dah nak masuk 2 tahun lebih ko tinggalkan aku ya ,semoga roh ko selamat di kalangan orang bertaqwa .Amin..

p/s
letih amat ,dalam kete si himawari lompat sana lompat sini habis masuk bulu die dalam hidung aku ,ceit ,sabo je la ish..peace.

Friday, March 4, 2011

kata hati

ku berpesan kepada diriku,
tiada yang kekal abadi
semuanya hanya harapan
cinta itu hanya dusta.

cinta sejati hanya pada satu,
tiada curang tiada benci,
aku bersalah ,aku percaya
pada cinta yang palsu,

tiada perasaan yang dapat ku dambarkan
saat jiwa dan hatiku ketika ini,
meratap kesedihan yang sering melanda jiwaku
tiada cinta yang jujur dapat ku temui

semua kisah indah masih ku ingati
kerana itulah kebahagiaan
namun tersemat rasa kecewa
kenapa ku diperlakukan begini

hari esok mahu ku senyum
aku tabah melihat dunia
masih ada harapan bagiku
mencari cinta yang sejati teman hidupku.

untuk apa aku menulis blog?

ape tujuan aku menulis blog?
adakah kerana duit nuff?atau adakah ingin mengejar populariti?.Entah aku pon tak tahu,tapi bagi aku walau dah masuk 2 tahun lebih berblog ,pertama skali aku rasa ,aku rasa sangat gembira bile ade orang baca blog aku, masuk blog aku dan tgk entri aku ,walau x komen ,aku dah rasa bahagia .

Nak tau ape aku buat setiap kali bukak blog ?,aku mesti cek komen dulu  ,kalau ade satu aku dah cukup gembira ,"ade jugak orang yang nak komen ya ,senyum sinis :)".Mereka inilah menjadi pembakar semangat untuk aku menulis.Ya 2 tahun lepas sangat la berbeza ,aku tulis aku baca sendiri ,*sambil ketawa .Seronok sebab ,

                        "apa yang aku tulis  dalam blog ,menggambarkan emosi aku ketika itu  ".

Ketika putus cinta,ketika  bercinta ,ketika sakit ,ketika sedih ,semua aku letak dalam blog.Bila diimbas balik apa yang aku dah tulis ,sgt2 best ,sebab tak sangka sesetengah perkara boleh berlaku pada waktu itu.*ketawa sendirian

 followers,
2 tahun lepas ,follower aku tak la segah mana ,tapi aku syukur ada yang sudi follow ,sebab dulu tak ramai main blog ,aku plak jarang nak blog walking ,jadi aku kurang nak kenal orang *salah sendiri
Followers jugak sebagai pemangkin aku untuk berblog ,setiap hari mesti aku cek ,ade tak orang follow ,then tgk blog diorang ,kadang2 komen jugak :),terima kasih semua .

apa tujuaan aku blog?
aku suke tulis kisah berlaku pada setiap hari ,sebab aku tak nak lupa setiap detik hidup yang terjadi ,ada yang jadikan blog sebagai diari ,merekod setiap norma kehidupan.Popular?kalau popular kerana entri ,aku sangat2 la berbangga,popular x pernah aku terfikir.

skang dah 2 tahun lebih berblog ,macam2 berlaku ,dari segi penulisan ,bilangan pembaca ,entah kadang aku pon tak sangka aku masih berblog ,anda pendorong diriku :).

aku bebel ya ,haha saje.
p/s
Disebabkan blog ,aku dah boleh menaip dengan laju ,kalau tak dulu aku tekan satu - satu keyboard erkk ,owh blog.

Thursday, March 3, 2011

i pollow u ,u pollow i

aku tahu sebenarnya isu ini dah lama dipertengahkan ramai blogger.Isu apabila ,si follow akan cakap "saya dah follow awak ,jadi sila follow saya ok".erkk *serba salah

aku faham ,ape tujuan diorang cakap camtu,kita da follow die ,jadi kite nak balasan jugak ,follow blog kite plak.Sebenarnya tiada paksaan kalau anda nak follow atau tidak ,mengikut keselesaan masing-masing minat atau tak pada blog tuh.

Bagi aku lar,tiada masalah kalau aku nak follow balik ,tapi cuma ade beberapa point jugak aku ambik kira kalau aku nak follow seseorang ,lain orang lain taste en .Aku suka follow ,blog yang:

Simple,
Simple disini bukan dari segi penulisannya ,tapi dari segi blog itu sendiri .Kemas ,tidak terlalu banyak widget ,tak byak blink2 gitu .Biasanya ,blog2 pompuan slalu ade en.Kalau blog tu ,hanya untuk individu ,cam untuk bacaan sendiri ,tiada masalah.Teruskan usaha anda itu.Tapi ,kalau open readers,ia agak menggangu time nak bace entri sebab banyak sangat widget yang keluar.adehss.


Ade Shoutbox or cbox
Cbox atau shout box ni penting sebab ,senang nak tinggalkan tanda yang kita hadir di belog tersebut.Ade je cara lain ,iaitu mengomen ,tapi lagi mudah ikut shoutbox ,bagi pandangan aku lar,sebab terus pergi ke link .

Entri Milik sendiri
Entrii tu nukilan diri sendiri ,tiada copy2 dari mana2 orang atau pihak .Senang cita ,semua entri mengikut padangan die sendiri ,seperti Teh Tarik Gelas Besar ,Adib Muaidib ,mereka melontarkan pandangan mereka sendiri .Tak pun cerita tentang pengalaman sendiri jugak best.

Entri tidak banyak berunsurkan emosi
Sebenarnya aku kurang gemar baca bab2 emosi nih,kisah putus cinta ker ,kisah marah entah tetibe ker,kalau skali skala tak kisah la,kalau hampir setiap entri ,lain macam la .Mau aku plak jadi emosi lebih kang nanti susah plak adehh.

Gambar sopan
Maksudnya ,takde la gambar yang banyak SX camtu ,seksi2 ehehe ,jap agi gelap hati aku yang membacanya ,tak pun gambar yang tidak senonoh seperti bercumbuaan ker,memang aku tolak tepi awal2 eceh.

TIADA LAGU
 Nak pasang lagu tu teletak pada individu itu sendiri ,sebab blog tu hak milik mereka ,samaada mereka jadikan blog sebagai bacaan sendiri ,tak kisah la ,tapi kalau nak menarik pembaca yang lain ,lagu tu elok tiada ,sebab mengganggu konsentrasi jugak kadang2,satu lagi susah nak blog walking ,ramai blogger yang lain merungut pasal neh.'Sebenarnya aku pon sama awal2 dlu excited nak pasang ini nak pasang itu kat blog sendiri en '.Tapi andai kata ,nak pasang jugak ,bleh jek ,buat la satu player yek :)


Aku rasa itu je kowt ,butir2 blog yang aku suke follow ,atau singgah .Semua ini adalah pandangan aku sendiri ,setiap orang lain pulak cita rasanya ,ade jek yang nampak awek cun atau laki jambu punye blog terus follow laju .

"eleh ko pun same "

"erkk,no komen " haha


jaa's story blog review join

Jika ditanya macam mana aku bleh kenal beliau ,seingat aku ,aku pernah blog walking kat blog die.Jadi die pon pernah komen blog aku kowt ,jadi aku kenal blog die hehe.Aku suke cerita pengalaman tentang kehidupan die ,ade variasi *tak semua aku baca,tapi ade yang aku suke :).Lepas tu ,jumpe time gathering masa nak wat vblog baru la kenal die dan blog die hehe.Jadi serba sedikit berkenaan jaa's story ,die ade buat blog review punye segmen ,aku dengan rendah diri ingin menyatakan ,"aku nak join segmen blog review Jaa's Story hehe


link beliau :). jaa's stories

Wednesday, March 2, 2011

sistem prepaid uniten menyusahkan? *bengang bengang!


Nampak je tajuk entri memang dah rasa panas en .Sebenarnya ade perkara berlaku kat uniten telah menyebabkan ramai mahasiswa lain merungut .Ko nak tau ape die ,cuba lihat gamba dibawah neh ,

cube teka ape itu?,ini adalah sistem yang baru sahaja diperkenalkan oleh pihak uniten terhadap kadar sistem elektrik di universiti iaitu "elektrik secara Prepaid!".Macam mana cara ia berfungsi ,setiap bulan prepaid yang terhad iaitu 40 inggit akan dicaskan kepada pelajar ,kalau abis 40 inggit itu ,akan diberi electrik advance ,dengan kata lain dengan cara hutang,lepas tu pelajar kene bayar balik ,topup bulan depan plak .Macam **** kan?universiti lain ade tak guna bende neh?cuba bagitau aku  arhh..

Baiklah ,sebelum neh dua orang kawan aku dah buat entri pasal mende neh ,iaitu si Bella dan si Jumi ,*setakat yang aku tau la ,jika diikut kiraan untung yang uniten dapat dalam masa sebulan:

yuran sebulan tempat tinggal (cendi)=Rm280 (seorang)
satu bilik = rm280x 4=1120
satu aras ade 8 jadi =rm1120x8=8960
pastu satu blok ade 10 tinggkat=rm8960x10=89600
pastu sumer skali ade tiga blok=89600x3=rm268.8 ribu

*kalau termasuk sistem baru gune prepaid rm40 sebulan =10.752 juta kowttt!!!!!

ini yang aku kire la, kalau salah cakap ,malu kang aku 

Banyak kan??,uniten dah untung lebih ,tapi masih nak pakai sistem prepaid ,tak faham aku~,mane duit tuh hilang~
tariff elektrik di uniten ,credit to joumi

Sejak pilihan raya mahasiswa ni ,timbul pelbagai isu berkait rapat dengan mahasiswa ,seperti di upm dan um .Sekarang mahasiswa dah tak macam dulu ,segala isu terkini cepat di internet ,lagi advance nak tipu bukan senang2 beb,skang uniten plak nak timbul isu . Keluar plak isu pakai prepaid elektrik,dulu kes yuran naik ,diorang wat dunno jek ,skang ko tgu student mengamuk kang abis cite .

*no komenn

Setiap diorang buat ade pro dan consnye ,tapi x cam dlu lar ,yuran dah la mahal ,ni tambah prepaid bulan2 mau mati kering aku beb ,makan megi tiap2 bulan la doll arhhh.Malam2 pon kene tutup lampu ,main tenet pulak dalam gelap2 jek ,dah cam kat asrama ,adoiyai ,jimat punye pasal.Jangan diorang suh bayar bil internet dah ,gila ****!..*byak mencarut tak baik.


Nasib baik MPP uniten menjalankan tugas mereka dengan mengadakan Dialog Bersama Pengurusan Uniten 
mahasiswa dibenarkan menyuarakan rasa tidak puas hati mereka terhadap isu -isu utama uniten ,iaitu sistem parking ,"prepaid elektrik ",pasal harga makanan dan mcam2 lagi.Jadi kepada yang belajar di uniten bangi ni ,meh pakat2 ramai turun kasi gegar sket dialog tuh dngan rasa tak puas hati korang ,mana keadilan kita sebagai mahasiswa di uniten "aku bayar yuran kan!" senang2 jek nak ubah2 tak bagitau .cam haremm ...

bagi hemat aku  ,kite tak leh judge macam2 ,tgu pandangan dari pihak pengurusan berkenaan hal ini.
*maaf kalau terkasar bahasa,arhh lantak la

P/s;
uniten dah la serba serbi mahal,pastu nak wat sistem ni ,kang tak pasal2 student lari kang~
Ini pendapat aku salah seorang student uniten ,ini je salah satu medium untuk aku menyatakan rasa bantahan aku ,pelbagai petisyen dah dibuat berkenaan isu ini ,harap diselesaikan secepat mungkin .

"JOM PAKAT PAKAI BAJU MERAH TANDA BANTAHAN ANDA PADA MALAM KHAMIS NEH"
uniten generates more money ,aduhai..

Tuesday, March 1, 2011

post paling terhangat *perasan

Dalam hidup aku ,jarang ade bende yang membuat aku teruja.Aku rasa biasa-biasa sahaja ,bangun pagi makan pagi ,bangun petang makan petang ,semua berlaku dengan normal.Tetapi ,hari ini berlalu dengan berlainan ,entah mengapa ,tetibe aku bangun dari tido jek ,aku ade mood nak main internet ,aku on ,bende pertama aku bukak dulu nak tau ape??"email" ,haha lepas tuh baru aku bukak face book ,tapi bile aku bukak facebook ,aku terkejut ,ehh !!,nak tau apa yang terjadi ??tengok nehh haha


"ala stakat komen camtu aku pernah "
 ,tapi aku tak ,bile aku post bape kerat je la yang layan slama ni en ,jadi aku betul2 terharu *tetibe perasan.

Ribuan terima kasih bagi yang komen dan like laju2 tuh yerkk,bagi tandas awam ,syed ,munira ,rahim pandai ,fadz ,lan ,dan sapa2 yang main spam ,tahniah .*suke la tu suke la tu suke la tu ,ok aku terpoyo laju2 ,harap maafkan aku ,aku orang biasa2 je ,makan nasi guna tangan jugak tak men pakai sudu :).hahaha

p/s;kalau ade sape perasan fb aku dalam bahasa melayu ye ,awal2 lagi aku da gune bm ,haha bahasa jiwa bangsa *poyo

vblog pertama aku

 Salam semua,
Hari tu aku dah cite kan ,tentang perihal vblog ,ape sebenarnya vblog itu sendiri.Secara kebetulan aku ikut geng2 sahabat blogger yang lain ,join Bro ben ashaari buat vblog kedua beliau.Seryes ,ikhlas dari hati aku cakap ,tak terfikir pon nak join dan terlibat sama untuk buat vblog ya.Tapi ,ribuan terima kasih diucapkan kepada pihak 1tube kerana sudi membuat vblog kami ,segala jasa anda dikenang :).

 nak tengok vblog aku macam mana??sila tonton dengan hati yang girang tanpa rasa bersalah.Ini adalah kali pertama aku buat vblog ,so ade la kelam kabut sikit dari segi percakapan ,dan pergerakan tangan aku ala2 kucing lemas.Saksikan *perasan


               



Sebenarnya ,apa yang aku cakap dalam vblog atas ini ada kaitan dengan entri sebelum ni iaitu "ce cite ce cite kentut dalam lift,"dan semuanya secara spontan takde skrip ape2 haha ,first shoot jek ,takde ulang2 main redah jek haha.Jadi ,sebab tu cam sengal sket

kepada yang komen ,trima kasih ,kalau nak kritik pon disilakan ,tapi biarla berpada ,kritik yang membina aku terima .Maaf kalau ada salah dan silap atau perlakuan tidak senonoh dalam vblog tersebut.:)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...