Sponsored by

Sunday, February 27, 2011

saya suke gile kritik orang *kisah pulak

aku memang betul2 tak faham la der ,
asal ek ngn orang-orang kita ?

"apa yang ko tak paham ?,asal dengan orang kita?"

kalau tengok ade minah atau mamat up sket trus timbul rasa tak puas hati ,padahal diorang tak buat apa-apa pon.Macam2 la hujah diorang buat ,gedik sana gedik sini ,bajet sane bajet sini ,macam tadi aku duk minum air sensorang tetibe aku tengok sorang pompuan ni lalu ,cun la amat ,elok je jalan tak tegur sape2 dengan ayu ,sampai aku pon jadi leleh ,tapi tak semena -mena orang yang makan kat depan aku cakap ,

"cube ko tengok minah tuh , jalan cam bajet ayu ,padahal gegediks ,pakai make up tebal ,tudung senget ,rambut nampak ",prihatin kan??

 


hello ,si minah takde pon cakap ko "malaun ke,cipan ke ,berut mat yeh ker "asal ko tetibe plak mulut lancang cakap sesuka hati kat orang .

"orang kita terlampau prihatin gile ,sampai semua bende nak ambik cakna ya?"bagus2,sedangkan belum tentu si dia yang diherdik itu hina disisiNya,kita tak berhak menilai sebarangan la der...


                                         *************************************
macam la dunia blog skang ,

pantang ade salah sket ker,ade bende yang tak best ker ,pat put pat put ,trus jadi entri blog ya.Kalau stakat follower ciput 10 ,20 tak heran lar ,ni tahap ribu raban ,camner pulak .Maki sana maki ,sini ,kalau 2000 orang follo ko ,2000 orang baca tentang ko aib orang lain ,maka 2000 dosa la ko dapat ya tak??

"no komen"

tujuan elok ,kritikan membina baguslah ,aku suke jugak di kritik yaww.Bagi aku kritikan yang bernas mendorong kepada kejayaaan .Ye la

"nobodies perfect dowh"

ade perasaan nak mengkritik bagus,otak kiri anda berfungsi dengan lebih banyak ,lagi banyak guna lagi banyak fikir ,tapi lain la ceritanya kalau kritikan anda mengundang..

"die cakap aku **** ,die neh **** "kompem mengundang namanya tuh.Walau pon ko ustaz ,ko ulama ,ko ade Phd 3 jenis pon ,atau otak ko pandai gile macam einstein,tapi ko tak hormat orang ,ko mengherdik orang takde mende nye.Zaman sekarang ,walau ade budak tadika bagi idea tip top ,pandai memberi pendapat ,berbanding dengan ko pangkat degree u ,tapi suke mencari kesalahan orang ,tak hormat orang ,macam mana orang nak hormat ko??"daaa"..kompen orang akan pandang budak tadika tuh ~.

"baik aku jadi budak tadika tuh"

"no komen"

setiap bende atas dunia ni ade pro dan cons,kalau takde orang menyokong ,tak berjaya la sesuatu bende tuh ,kalau tiada yang mengkritik ,kita tak tau la kesilapan kita.

"cuba bayangkan kalau AF takde pengkritik macam mana??,agaknya ntah sape2 bleh jadi juara AF? ,pengemis tepi jalan pon ade peluang kowt".

Tapi si pengkritik mestila seorang yang berwibawa ,pandai dalam bidang tersebut ,bukan sebarangan bidang ,takkan la masa akedemi al-quran nak panggil awie jadi judge ?,mesti la bersesuaian kan .

"kalau tak tau ape2 ,baik diam ,silap hari bulan ko yang merana memalukan diri sendiri ,dengan hujah sampah ko tuh "

"no komen"

dalam islam sendiri ,ade tata tertib kalau nak tergur atau bantah orang ,


Firman Allah dalam surah An-Nahl ayat 125 bermaksud:
“Serulah (manusia) kepada jalan Tuhanmu dengan hikmah dan pelajaran yang baik dan bantahlah mereka dengan cara yang lebih baik.”


aku ilmu bukanlah tahap ustaz ya ,tapi tau la jugak sedikit isi al-quran yang membahaskan isu ini.


"tunjuk pandai ,nak femes ,lain cita",tapi blog tempat nak luahkan pendapat,jadi tak salah aku nak tulis isi kepala otak aku sendiri ..tegur la dengan cara yang baik ,kawal la pertuturan anda ,bukan tegur sampai suh orang melenting~ ya


p/s:
setengah orang sanggup dimaki di caci demi mendapat sedikit kelebihan di dunia,ape signifikasinya??x paham aku....

"tak paham jangan cakap"



"no komen"



"hey don't judge the man by his face ,but by his heart"..x de kaitan.


"orang kita memang macam tuh"sampai bila??

"jangan la cepat melatah ,kaji dulu ,if u don't know the truth ,don't make ur own assumptions "



Wednesday, February 23, 2011

exam ,last minit.

seryesly ,hidup seorang pelajar banyak cabarannya ,exam datang bertubi2 ,study pon last minit ,sape yang salah?aku jugak.Sekarang tengah genting mengejar kejayaan ,aku nak rehat dari blog jap,nnt update balik.Skang dah kurang tdo malam aduhai ,nnt insomnia jadi balik susah plak.Time malam je mesti aku bosan ,yela sorang2 ,ape aku buat ,aku edit gamba ,aku sendiri punye la ,kalau orang lain jap agi orang cakap lain plak haha,wish me luck ..

Ganbatte ore..jya ne.

segmen-puitiskan diri anda (jambancomel)

 Baik ,hari ni aku terlihat sesuatu yang menarik kat sb ,iaitu segmen puisikan diri anda dianjurkan oleh atiq saleh ,jadi dengan berbesar hati aku nak join,ini puisi aku









hari ini aku berjalan,
menyusuri tasik,
menyusuri bangunan-bangunan indah serba moden,
menyusuri lautan manusia.
di satu sudut ku terlihat,
ramai anak2 muda menjerit keriangan,
seolah2 kanak2 mendapat seketul gula2,
satu sudut lagi ku lihat pasangan muda asyik bermain2 tangan,
tiba2 hati ini kecil ini terdetik,
tidak takutkah mereka?,
tidak takutkah mereka kepada yang maha mengetahui?,
tidak malukah mereka padaNya?
aku pasti yang mereka tahu dunia ini sementara,
namun apa yang mereka kejarkan?,
bagi yang merancang kearah kebaikan ,
syukurku ucapkan,

aku sedih,
kenapa manusia alpa,
alpa apa tujuan mereka lahir didunia?,
manusia dinamakan insan kerana sifatnya pelupa,
namun sampai bila kita harus lupa?,
sehingga turunnya satu bala yang besar baru kita ingat padaNya?

aku hanya insan yang lemah,
diri ini juga seorang pelupa,
diri ini juga banyak melakukan kesilapan,
diri ini juga banyak berdosa,
namun disudut hati ini juga,
muncul rasa keinsafan dalam diri,

perubahan memerlukan masa,
bukan masa yang singkat ,
ada yang mengambil masa hingga berdekad,
namun hati yang ikhlas nescaya yang maha esa akan membantu..


if i can draw a world ,how would it be?

jamban comel;7.oopm,rabu...ini puisi aku penah buat dulu ,so aku kongsi balik

Monday, February 21, 2011

SON GOKU WUJUD LA!!!

Percaya atau tak sebenarnya son goku dan kerabat mereka wujud.Sape tak tau son Goku tu sape tu ,aku tak tau nak cakap ape ,duduk dalam gua lagi elok.Ala son goku ,yang bleh pacak2 rambut die jadi super saiya ,hehe.Aku rasa semua tahu tak yah la aku nak cite detail.

Macam mana aku tau son goku tu wujud atas dunia ni ?.Cerita ini bermula time aku kecik.Satu hari aku kuar dengan kawan aku.Seingat aku ,mase tuh duk femes giler la dragon ball ,sampai aku sanggup curi patung fliza kat super market.Ala sebenarnya ,sebelum nih orang dah curi 3 biji ,yang tinggal time tu satu jek ,patung fliza.Haha ,jadi ape lagi..Okeh tak nak cite lebih yang tuh ,tu kisah silam yang kelam.hehe

Baik la time aku jalan2 dengan kawan aku ,tetibe aku ternampak sesuatu kat langit.Dengan penuh exited aku tanye kawan aku

"weh2! mu napok mendape aku napok? ,cuba mu tengok kat atah langit tuh! mendape tuh tengoh terbang?",

haa apa yg aku nampak?..masa tuh aku lihat ade sebijik objek meluncur laju diatas langit dengan bunyi yang kuat .Sambil bende tu bergerak ,ia meninggalkan garisan putih dibelakangnya.

"gile arhhh!"aku  jerit lagi.

tetibe kawan aku mencelah,

"lorh mu dok tahu ke mendape tuh ? ,tu la son goku tengoh carik dragon ball kat kampung kite naik awang guling! ..hehe,doh2 die gi blakang umah mu  kowt haha"..

"wah !"

time tu aku exited gile ,son goku datang kat kg aku demi mencari dragon ball!hohoho.

balik je rumah aku sronok2 pon cite kat mak aku,

 "ma2 ,tadi kan adik napok son goku terbang atah langit tengoh cari dragon ball kat kg kite ,wah!!bestnye!",aku memekik2 keseronokkan,

Jap agi ,dengan gaya spontan mak aku ketawa berdekah2,

"hahahahahaha,mu dengor mane nih??,sape kabo gitu ke mu neh?haa?"

aku dengan muke terpinga2 cam muka beruk menunggu pisang neh ,pon explain la ,

"asal ma gelak nih ishh??,tadi si abu(bukan nama sebenar) kabo son goku yang terbang kat atah nung haa! :("

"hehe mane ade son goku ,yang mu tengok tuh jet pejuang askor,die tengoh berlatih terbang,adik doh kene plawok ngan si abu nehh! hahahaha"

"iyee??!!,arhhhhhh!!!",ceit :'(.




sekian


p/s;kalau tak pham ganu ,search google hehe

join la FaceBlog !

ok ade bende menarik nak habak kat hang ,bace2
ini kata2 dari faceblog ,aku copy ,malas nak cite detail sangat haha so:

Sunday, February 20, 2011

vblog bersama ben ashaari dan juga 1 tube~!

Semalam aku telah menghadiri satu event yang telah dianjurkan oleh blogger hebat ,sape dia ,sape tak kenal abang kita ben ashaari blogger yang banyak tips dan penuh komitmen .Pada awalnya aku diajak oleh si ery pergi ke sana.Katanya ada video shooting untuk 1tube yang dipanggil vblog.





time nak shoot video

Sebelum itu ape itu vblog?
vblog mengikut pandangan aku sendiri bukan pandangan orang lain beerti blog yang menggunakan video ada mesej yang ingin disampaikan.Tidak kira ape jua bentuk video yang ingin dipaparkan ,seperti rekod seorang mamat ni bangun tido mandi ,atau video aku makan ke ape,asal ade motif tak pun video tuh memberi impak kepada sesiapa yang melihat.Bagi aku vblog ni cam revolusi daripada blog ,sebab kalau blog kita tulis,tapi ni kita cakap.Apa yang bagusnya daripada vblog ni ,secara tak langsung kita boleh mengasah bakat kita dalam communication skills,dengan kata lain kita akan jadi lebih yakin untuk berkata-kata.

"Semalam adalah kali pertama aku vblog,malu sehh,tapi layan sudeyy haha."
kata orang ada peluang jangan dilepas kan ,"what kind of opportunity that occurs in ur life ,grab it ,or else u will regret it",itu yang selalu aku ingat.

Antara blogger yang hadir pada hari tersebut.

Bilangan yang hadir pada awalnya tak la ramai mana ,tapi lama-lama makin ramai ,dan semakin la meriah .Kalau tak silap seramai 30 orang blogger yang hadir antaranya ,ujang ,ben ashaari ,bro framestone ,yuyu dan pengacara pada hari tersebut adalah nisa kay.Tidak lupa juga sahabat blogger yang lain turut hadir memeriahkan event tersebut ,nak sebut sorang2 jenuh la weh haha.Tapi ,overall vblog ni adalah pengalaman baru buat aku ,dan aku rasa ia satu benda yang menarik untuk dicuba ,
                  "why not ,kita rekod vdeo jadi blog".
So ,next time kalau bleh ajak la lagi ya.Maaf lah kalau ade tersilap bahasa semasa event tu ,aku yang tersangat aktif tak dapat dihalang ,haha gurau jek ,perasan lebih.

                                                 
topek si sengal dengan kamera hebatnya haha


din dan topek secocok bersama 




Pada malamnya pula kami sempat la berkarok beramai2 di alamanda putrajaya .Memang jerit puas2 sampai hilang suara .Balik rumah terus pengsan adoi mak .Minggu neh dah stat study face ,exam dah dekat maa .Main blog slalu kang ,kene marah dengan abah plak .So ,paham2 yek .


p/s:
"hehe aku suka bebel ,sebab tu aku buat blog",ayat aku ketika ditemu ramah nisa ,erkk,aku pon tak perasan adeii.


ini v blog aku ,sila sengetkan kepala haha


video




Saturday, February 19, 2011

fynn jamal & pesawat gegar uniten!


Baru - baru ini telah diadakan satu program amal yang telah di bawakan oleh persatuan sindrom down malaysia dan juga dibawah makna.Program tersebut dinamakan akustik night charity event.Antara artis yang datang pada malam tersebut adalah Fynn Jamal dan juga Pesawat.Terdapat sebanyak 13 persembahan pada malam tersebut ,dan sepuluh yang terdiri daripada pelajar2 uniten.Semuanya gempak2 gile! .

Harga satu tiket untuk pelajar uniten adalah sebanyak 7 ringgit ,manakala bagi bukan pelajar uniten 12 ringgit kalau tak silap.Semuanya akan disumbangkan ke tabung dana sindrom down dan juga Makna.Boleh jugak bagi sesiapa yang bermurah hati nak derma kasut ker baju ke kat diorang pada malam tersebut .Semua terletak ikhlas kepada masing2 hehe.




mr.k yang mendendangkan lagu better man dan juga hotel california ,
mendapat sambutan hangat daripada hadirin yang hadir!
picture credit to amalina 



H&D
H&D adalah salah seorang daripada teman aku kat uniten.Dua buah lagu yang didendangkan mereka terlah menambat hati segenap penonton yang hadir,iaitu lau Yang terindah dan juga Miss Yaya yukito lagu ciptaan mereka sendiri.perghh suara dua2 memang sepadan ,sedap sih :).Nanti bleh buat lagu lagi bro hehe.









FYNN JAMAl
 Seryesly ,die punye perform semua spontan je beb.Dari segi susunan muzik die semua dia yang buat .Tapi yang paling best ,die cakap "Akak langsung tak tahu main satu haram pon alat muzik ,akak main ketuk jek!",memang sengal habis.Antara tiga lagu yang dia main ,lagu suatu pernah yang paling layan skali .Ade je brader2 ngan akak2 yang tangkap leleh kowt,mana taknye kalau diikut bibit2 ayat yang die guna dalam lagu tuh ,tentang kisah percintaan yang tergantung .Tapi memang best la!


      "saya adalah bukti yang kita tak perlu ada degree untuk sesuatu ,untuk jadi bagus dalam sesuatu.",Fynn Jamal.




fynn Jamal
picture credit to amalina 



 bergambar bersama fynn ,semua nak serang dia haha
picture credit to amalina 

sape yang berminat bleh dengar lagu fynn kat :
facebook:Fynn Jamal



Pesawat
Pada malam akustik tersebut ,pesawat telah mendendangkan tiga buah lagu hits mereka salah satunya mirage .Semua arrangement music pada malam tersebut superb ,sebab bunyi die ibarat dengar dalam radio sangat la best.Sebenarnya ,apa awal persembahan pesawat hanya nyanyi 2 buah lagu jek ,tapi dek kerana ,penonton yang tak puas dengan berkata "we want more ,we want more",jadi vocalist jipie terpaksa menyambung persembahan mereka dengan lagu hits Excuse me !


 jipie ,vocalis pesawat
picture credit to amalina 


aku dan vocalist pesawat hehe


Danial Nor - synthesizer, keyboard

Album terbaru mereka akan keluar pada bulan june nanti ,jadi kepada sesiapa yang berminat boleh check akun facebook mereka Pesawat
atau bleh bertweet ngn mereka di http://twitter.com/#!/pesawat. okeh :)
atau you tube mereka www.youtube.com/pesawatube..




p/s:terasa cam wartawan lak haha ,len kli datang uniten lagi ,u guys rock !

Friday, February 18, 2011

"JOM SERTAI BLOGLIST IR @ BLOG LEBAH"

Blog lebah ,yang terkenal dengan header lebahnya ,telah membubarkan list blog nya.Jadi ,beliau membuka ruang kepada sesiapa yang berminat menyertai blog list beliau.Jadi aku dengan senang hati nak masuk blog list beliau.Sape yang berminat blek cari kat sini.





p/s;untuk 150 blogger terawal sape cepat die dapat hehe

Thursday, February 17, 2011

ce cite ce cite -terperangkap dalam lift gelap dengan bau kentut

Cerita ini bermula pada malam yang agak2 sejuk ,ditambah hujan yang turun agak2 renyai.Waktu itu jam tepat menandakan waktu pukul 10 malam.Pada waktu itu jugak aku baru terjaga dari tidur,dengan pantas aku melihat ke arah jam yang tergangtung elok di tangan aku.

"EH baru pukul 10 ,awal lagi ,aku ingat dah pukul 3 pagi ker ape,adoiyai"..seingat aku lepas maghrib aku terus tertido disebabkan keletihan yang melampau .Jadi ingat nak rehatkan badan la sikit.

Bangun je dari tido ,tetibe perut pulak berbunyi PRUUKKK!~

"eh lapar plak perut nih aduh".

jadi aku bingkas bangun ,usha dalam peti ais ,kowt2 ade la sedikit dua cebisan makanan yang ditinggalkan rakan2 yang baik hati.Apakan daya ,indah kabar dari rupa satu haram pon takde.

ceit ! baru nak pau burger ker ,tak pun kalau ade biskut pon dah ok.Megi yang aku beli dua bungkus 2 minggu lepas ,tetibe abis stok semalam.

"aduh mak ,pokai gue macam ni ,jadi kurus macam lidi sat agi "..

"Takpe2,chillex,nasib baik ade kedai burger kat bawah sane .Bleh la beli satu burger special ayam satu hoho".

Jadi ,dengan pantas aku melangkah turun ke tingkat bawah ,naik lift dari tingkat tiga ,pegi kedai burger sana.Nyum2,dalam kepala aku dah terbayang burger ayam special disuap masuk dalam mulut aku wahhH!~

                                                           ***************************

"ok bang ,kasi burger special ayam sbijik!gua kempunan ni !"

"orait lagi lima minit siap"

ok masa berlalu ,lima minit pun tiba, rm3.50 harga buat sebijik burger ayam special,penyedap perut aku malam di serah kat brader burger tuh tanda aku dah menjadi empunya burger tuh untuk diratah! hahaha

ok semua berlalu dengan baik ,aku dapat burger aku ,aku bleh makan aku jadi kenyang.Tiba masa aku naik ke tingkat atas ke bilik utama aku hehe.

Jadi aku pecet butang lift ke atas ,masuk dan tekan butang tinggkat tiga.Masa tuh aku duk perati je burger ditangan aku.Bila je aku nak tutup lift tuh ,tetiba ade plak mamat foreigner datang.

"excuse me ,excuse me,waitt!~".

"arh sudah ,kecoh betul mamat nih ,baru nak ngap burger kat tangan aku ."

"its ok its ok"kata aku.

mamat foreigner tuh wat muka sposen tersengih2 cam kerang busuk ceit.
tengah2 naik lift ,tetibe lampu terpadam.

"ah sudah ,lift ni buat hal lagi ,aku ingat dah baiki dah ,dua hari lepas terjadi benda yang sama shit!"

*aku menunggu dalam diam
                                                    ***********************
tengah2 aku tunggu tu ,tetibe aku terdengar bunyi PRUUUUUUUUUUUUUUU!~
dengan pantas bau yang tak enak singgah pada hidung aku .
pada waktu itu jugak lampu terbuka ,aku sampai ke tingkat tiga.

"deym ,aku rasa mamat nih kentut!!!! ,takde orang lain dah,bau cam telo busuk maa".

elok je aku aku nak kuar dari lift,aku tye

"whats that smell?"

tetibe mamat tu cakap

"i think it came from that dustbin"
sambil tersengeh2 menunjukkan tong sampah koridor di depan aku. arhh.

balik je bilik terus je loya tekak aku nak makan burger aku tadi ,dek kerana teringat bau kentut mamat foreigner yang tak nak ngaku tadi ,oh my.......



the 5oo

Salam semua ,
sedar tak sedar follower ak dah capai 500,separuh daripada satu ribu .Maaf sebab terlambat buat entry ini,sifat malas ada dalam diri ,biasalah manusia biasa hik3.

Blogger yang sangat bertuah yang menjadi follower yang ke 500 tak lain tak bukan saudari iday yang berasal daripada marang terengganu .Jutaan terima kasih kepada yang sudi follow aku ini.Aku da cukup gembira kalau ade yang sudi baca entri aku ,apatah lagi yang sudi komen .Kerana anda semua adalah pembakar semangat aku untuk menulis blog ,terima kasih lagi.Kalau boleh ,nak je aku nyanyi untuk korang ecece.

Baik lah ,sebagai penghargaan buat saudari iday ,aku nak promote blog beliau disini ,sila singgah ya :)


sila lawat blog beliau http://sayaiday.blogspot.com/.
antara blog warna pink hehe ,thanks ya :)

Tuesday, February 15, 2011

Salam Maulidur Rasul


Salam maulidul rasul buat semua,
hari ini hari yang bermakna bagi semua umat islam iaitu hari kelahiran rasululllah SAW.

hari ini juga ada umat islam berarak ,meraikan hari kelahiran baginda.
terdapat juga ceramah tentang baginda ,yang diadakan di sekolah atau di masjid.
berarak tanda memperingati baginda Rasululllah SAW..




jika dihayati,
walaupun baginda sudah wafat ,
namun segala perihal baginda dapat kita tahu ,
menunjukkan betapa sahabat mencntai baginda sehingga
 memori tentang baginda tersemat dalam hati mereka.
cinta mereka terhadap baginda melebihi cinta pada isteri mereka atau kekasih mereka.

ada diantara sahabat sanggup berkorban apa sahaja tanda cinta mereka terhadap baginda,
bagaimana dengan kita?
apa tanda cinta kita pada baginda?
adakah hanya mencipta satu entry di FB tatkala baginda dicemuh oleh orang kafir?
mana hilangnya sifat kasih dan sayang kita terhadap baginda?

ya rasullah aku cinta padamu..

hayatilah pengorbanan baginda,
jadikan ia sebagai tauladan hidup didunia,
selawat keatas nabi tanda cinta pada baginda
salam maulidul rasul buat semua


jamban comel.

Monday, February 14, 2011

jom makan

Dua tiga menjak ni ,aku rasa macam berat badan aku dah semakin naik .Mana tak nya ,bila balik kg ker ,balik rumah akak ker ,pasti akan ada jamuan menjamu selera.Aku bese makan sikit jek.Tapi kalau orang belanja kompen aku akan habiskan secepat mungkkin .Kiteorang memang selalu lepak sama-sama makan kat kedai .Dengar je ade tempat makan best mesti nak try punye haha.Dah macam jalan- jalan cari makan.



ni time kitrg makan kat flaming steamboat .Kat sini memang layan habis.Dengan harga 20 ringgit ,anda nak makan ape jek boleh.Cakap je ape yang terlintas dalam otak anda pasti ade hehe
tempatnya terletak di area danau kota ,mesti cuba


time ni plak makan nasi arab kat restoran saba.Masakan fav lamb kabsah dan chicken roaster menjilat jari .Ditambah pulak air barbican ,sebijik macam tinggal di arab haha.
restoran ini bertempat di setiawangsa ,sape nak cuba sila datang

p/s;ade banyak entry ingin ditulis ,tapi terpaksa ditangguhkan ,sebab ade banyak bende kene buat ,nantikan ya :)

Saturday, February 12, 2011

blog gathering kecik2

Dua hari lepas ,telah diadakan satu gathering kecik2 antara blogger2.Sebenarnya nak kata gathering pon tak jugak sebab ktrg kuar saje lepak -lepak .Mula pada asalnya aku bergurau je dengan si ery nak makan McD ,aleh2 jadi la betul2 .So aku tidak berseorang sahaja.Antara blogger terlibat

ery-http://lapinkyery.blogspot.com/
si molla2-http://kupasrah.blogspot.com/
otai Syahirul-http://syahirul.com/

banyak topik disembangkan ,dan si molla ade bawak anak sedara die yg belajar kat mesir ,jadi banyak la info2 berguna yang kitrg dapat dengar.Pasal blog pon ade jugak kitergn sembang .Kadang-kadang terfikir jugak masa kitrg lepak tuh

Kite menulis blog nak suruh orang baca ker,atau mengejar duit di nuffnang semata2.


menulis blog kadang-kadang memerlukan idea-idea yang bagus agar ramai pembaca singgah ke blog kite .
 ery dan molla2


syahirul malu2 kucing~


antara ramai2 yang slalu kene bahan adalah si molla2 ni lar.Membebel je keje ,ade sound trouble jugak kadang2 haha,kiddin ~ ,lepak lagi next time peace.

p/s;sebernarnya aku memang nak belanja diorang ,tapi disebabkan kelambatan aku sampai,jadi x sempat nak belanja ecece haha.Next time bleh lepak2 lagi ek .Kagum dengan si syahirul fan die dah cecah 81 ribu ,bapak ramai haha,kalah artis hehe ,tapi apa syahirul cakap"apa gunanya kalau ade fans 80 ribu tapi yang hanya benar2 baca 10 ribu "...:).

Thursday, February 10, 2011

ku rindu BCR yang lama

salam ,
apa kabar semua .sihat ?makan cukup ,tdo cukup ,awek sihat ?pakwe sihat?bini sihat?arh lupakan semua.
Berbalik kepada topik entry,Apa itu BCR ?.

BCR ialah Blogger Chat Room powered by meebo.

BCR juga lah sebagai tempat utama bagi blogger2 yang tak ade keje bosan2 bleh chat ramai2.Anda bleh menukar nick masing2 ,dan juga yang paling best ,anda boleh promote blog anda kat sane ececece.

Ape nick Aku?hehe of coz jamban sinonim dengan nama blog ini en,tapi tak tambah lar comel belakang tu.Kang ade plak orang jeles hehe .*Gurau jek .

Sekarang blogger chat room dah berwajah baru ,tak seperti dulu sebab lebih efisyen la katakan ,lagi secure.Tapi berbanding sekarang punye ,dengan yang lama ade perbezaannya.

  1. room lama bleh tukar nickname suke2 hati sampai orang tak cam sape kite ,siot jek
  2. bleh warn orang sesuka hati tanpa rasa bersalah
  3. bleh jugak block orang kalau ko rasa menyampah ngan dia
  4. TAK DE SISTEM BAN2 ORANG BAPE2 MINIT PON~
tapi walau bagaimana pon ,aku agak suka yang baru neh sebab ade emotion ,nampak macam lawak sket en hehe.Lagipun yang baru neh lagi secure.Jadi kalau diberi pilihan nak pilih yang baru atau lama ,aku rasa yang baru ok la kowt .takde la nak kene refresh sangat hahhaa.


tengok siap ade artis dalam nih ,gile best!! haha




kadang2 ade plak kesah gay ngn polis aiyooo


apa2 pon ,aku rindu je BCR lama tak kata yang baru tak best ,jangan salah pham dah la ,kang tak pasal2 kene atack aku hehe.peace.

paris hilton masuk islam?

Aku terbaca satu akbar uk ,yang paris hilton masuk islam benar atau tidak tuhan je tau

Tuesday, February 8, 2011

photoshoot bukit tinggi


photographer :syafiqjay

minggu ni banyak betul bende nak kene buat lagi ,test datang bertubi2 ,blog akan sunyi sementara.gamba atas karya syafiq time outing kat bukit tinggi ari tu .Thanks syafiq :)

Monday, February 7, 2011

blog review -CG aka CIk GADIs

salam semua ,hari ni aku nak review satu blog ,yang juga salah seorang geng dalam BCR ,atau Blogger chat room.Sebenarnya dah lama tak review blog orang ,jadi ,tetibe cam mood baik ,dengan ini aku mempersembahkan



Ape yang bestnya ,blog die  PINK nampak comel :),check her at http://haticikgadis.blogspot.com/..:)

"hey!cik gadis itu nama saya, comel cantik itu bukan saya,paling penting IM a KPOP ADDICT!"

Sunday, February 6, 2011

sayang keluarga lebih,jangan sayang balak rxz.

Setiap orang mempunyai latar belakang yang berlainan,berbagai bangsa dan juga agama .Namun aku yakin ,setiap orang ada keluarga mereka sendiri .Tidak kira la 2 orang dalam satu keluarga atau 15 orang dalam satu keluarga ,mereka tetap keluarga anda.

Kadang - kadang ,kita asyik mengejar cinta pada orang lain ,sedangkan keluarga kita sendiri kita abaikan.Ada yang cinta pada wang ,dan ada cinta pada kereta ,terletak pada individu.Tetapi apa yang pasti ,ada yang sanggup meninggalkan keluarga sendiri demi cinta mereka itu.CInta yang tanpa ikatan murni.eceh.



tengok sape ajar aku yeah!!

Yep ,apa yang aku ingin fokuskan disini ,ialah mereka yang lari dari rumah dengan teman lelaki atau wanita mereka,dengan melupakan keluarga mereka sendiri.Sedangkan pada zahirnya ,keluarga adalah mereka yang sudi berada disisi kita tidak kira susah atau senang.Demi kebahagiaan sementara sanggup ,tinggalkan keluarga,itulah generasi zaman sekarang .Hilangnya perasaan sayang pada keluarga.Akibatnya ,banyak la bayi jalanan yang dibuang ,dari mereka-mereka ini lah."wei aku ade rxz katak ,aku bleh bawak ko jalan2 satu round area belah Damansara sane ,lepak minum jap arrh "..Lepas tuh hang pikir la ape jadik ,pil2 ke ape jenis benda haram ,campur dalam air pompuan tuh ,lanyak la die pasni...Astaga.

Akhirnya sesal tak sudah ,siapa yang mereka cari?teman lelaki?,"ahhh mamat tu awal2 dah pecut naik moto rxz tinggalkan ko la dol".lepas tuh kuarla berita 'METRO',"seorang gadis dirogol beramai2 oleh teman lelaki dan juga rakan -rakan"....malu tu satu hal ,macam mana la nak hadapi dunia kalau dah macam tuh.Nasi dah jadi bubur ,tak guna nak nangis air mata darah skali pon.

Sanggup kau tengok mak ayah kau menangis??aku tak sanggup ...kalau ko nak tengok ,maknanya anak derhaka la namanya..


pesanan dari

                 jamban comel

Saturday, February 5, 2011

cinta aku buat si dia

Cinta itu buatkan
Cinta utamaku lemah
Cinta aku pada si dia
Buatkan cinta aku pada Tuhan
Allah Yang Maha Esa
Buatkan cintaku pada Rasulullah
Kekasih Yang Maha Kuasa
Buatkan cintaku pada agama
Islam yang gah agung
Buatkan cinta aku pada iman
Nur yang sentiasa terang
Seakan-akan goyah
Umpama meniti jambatan rapuh
Yang kalau-kalau ditiup angin kencang
Rebah sujud sia-sia ke bumi



Cinta aku pada si dia
Mencalar kotor pada pahalaku
Bertambah erat pula
Pegangan si dosa-dosa
Cintaku pada si dia
Buatkan jiwaku resah
Bernanah dengan maksiat
Zina mata, zina hati
Buat aku terus-terusan gelisah
Melihat pasangan lain
Melayari bahtera durjana
Yang kononnya indah
Walhal aku tahu
Halal haramnya…
Meskipun aku tahu
Baik buruknya…
Sungguhpun aku tahu
Azab dan siksanya…


Bukankah cintaku aku pada si dia
Harus bawaku dekat
Ke kota pujaanku…syurga
Bukankah cinta aku pada si dia
Harus jauhkan aku sejauh-jauhnya
Dari neraka yang pedih azabnya

Jadi…
Mana mungkin cinta ini
Cinta aku pada si dia
Adalah cinta bisikan Allah
Mana mugkin cinta ini
Cinta aku pada si dia
Adalah cinta yang bisa buatkan aku
Bahagia dunia akhiratnya

Mana mungkin cinta ini
Cinta aku pada si dia
Adalah suci, tulus dan perawan

Aku muhasabah nilai cinta ini
Sebak dada, kusut jiwa
Menitis air mata seorang hamba derhaka
Mengenangkan betapa murahnya nilai cinta ini
Hinanya cinta ini disisi tuhan

Cinta yang aku dambakan
Cinta aku pada si dia
Tiada apa-apa erti buat tuhan
Hanya lumpur noda mengundang murka…

Rupa-rupanya
Cinta aku pada si dia
Tidak layak menggapai rahmat
Tidak layak menjemput berkat
Dan tidak akan pernah mengundang keredhaan

Maafkan aku Ya Allah
Maafkan aku untuk ada rasa
Cinta aku pada si dia
Yang tidak ada nilai di mata mu Tuhan

Ya Allah
Jodohku ditanganmu
Kalau benar
Cinta aku pada si dia
Hanya menambah timbunan dosa
Aku mohon ampun Ya Allah

Doaku…
Harapanku…
Pintaku dengan harap…
Harap dengan sangat…
Penuh rendah diri sebagai hambamu
Kurniakan aku masjid yang sempurna
Dengan jodoh yang baik-baik
Penuhi pertemuan dan perpisahannya
Dengan iman, nur dan rahmatmu…
Biar jodohku itu…
Buatkan aku dekat padamu Ya Allah
Biar jodohku itu…
Buatkan syurga nanti jadi naungan untukku
Biar jodohku itu…
Buatkan aku lebih mencintaimu
Lebih dari segalanya Ya Tuhan…
Ya Allah…Amin…

perubatan cara islam -Ashraf Muslim

salam,
Dua hari lepas ,aku menemani mamaku pergi berubat secara perubatan islam.Sebelum aku menceritakan lebih lanjut ,apa itu perubatan secara islam?.Ia adalah perubatan yang dilakukan menggunakan ayat - ayat al-quran sebagai sumber rujukan utama bagi mengubat pesakit.Penyakitnya pula ,tidak dapat diubati secara moden ,kerana ia tidak dapat dikesan secara langsung,tetapi menggunakan secara spiritual kerana ia melibatkan makhluk-makhluk halus.Antaranya gangguan jin dan lain-lain yang sedia maklum.

Tapi biasanya ,kalau dikaitkan dengan rawatan moden ,satu istilah boleh dikaitkan dengannya,iaitu skizofrenia.Apa itu skizofrenia?


Skizofrenia- adalah penyakit mental yang teruk dengan ciri-ciri kecacatan berterusan pada penerimaan seseorang (perception) pada gambaran alam sebenar (realiti). Seseorang yang mengalami skizofrenia tanpa dirawat biasanya menunjukkan pemikiran yang tidak teratur, dan mungkin mengalami delusi atau halusinasi pendengaran. Walaupun penyakit ini biasanya memberi kesan kepadakognitif, ia juga menyumbang kepada masaalah teruk dengan perangai manusia atau emosi. Disebabkan terdapat banyak gabungan simptom, ia sukar bagi menyatakan samaada ia adalah masaalah psikiatrik tunggal; dan Eugen Bleuler sengaja mengelar penyakit ini sebagai "the schizophrenias," (jamak) apabila dia mencipta istilah yang ada sekarang. 
                                                                                                                             sumber wiki.



Berbalik kepada cerita aku tadi ,aku menemani mamaku berjumpa dengan ustaz Ashraf ,atau sapa yang pernah menonton drama di tv3 ,pasti mengenali beliau dengan ustaz Amirul.Sebenarnya aku tak tahu menahu langsung tentang die mempunyai kebolehan mengubati penyakit mistik ini.Aku hanya mendengar kabar dari kakakku ,yang juga kawan kepada adik ashraf sendiri tentang kebolehan beliau.

Sebenarnya ,mamaku mengalami gangguan dari segi emosi ,sering mendengar suara yang bukan-bukan ,kadang-kadang mimpi ngeri sering menganggu fikiranya.Sebelum ini ,aku pernah menemani mamaku pergi berubat di sungai buloh.Kata ustaz disana ,adanya jin yang mendapingi mama,wallahualam.Jadi kali ini ,kami pergi berjumpa dengan ustaz ashraf bagi mengubati penyakit mamaku itu.

Kebolehan seseorang untuk mengubat ,biasanya seseorang itu mendapat qasaf ,iaitu kebolehan melihat makhluk2 halus.Membolehkan seseorang mengesan malah menghapuskan makhluk tersebut.Ia terletak dibawah kuasa ALLAH swt untuk memilih siapa yang dikehendakiNYA.


gamba mama dan ashraf muslim.


Tapi ,kalau sesiapa nak berubat dengan beliau ,perlu mengikut giliran .Nasib baik kami kenal adik beliau ,kalau tak lagi la lama.Nak menunggu masuk pon mengambil masa dua jam.Pelbagai jenis orang yang pergi mengubat dengan beliau,ade yang terlantar,ade yang duduk atas kerusi roda ,malah ade pak cik tu yang aku tengok siap pakai gas oksigen skali bawak pergi berubat.Astagfirrullah.Syukur padaMu ya Allah ,aku masih sihat sejahtera.Amin.

p/s:agaknya ,kalau sape tengok muka ashraf terus baik ek,kiddin :P

speak to myself

Friday, February 4, 2011

tabiat masa kecik

Salam semua.
Lama dah aku tak buat entri bertulis panjang dan lebar.Semua entri sebelum ni hanya bertumpu kepada gambar semata-mata.Kurangnya entri bertulis.Kenapa?sebab utamanya,aku bukan gemar sangat menulis panjang2,last-last nant entri akan jadi kelaut.Aku pon tak tahu ape yang aku tulis .Haha.

Tabiat,
Ape yang dimaksudkan dengan tabiat?.Mengikut fahaman yang aku belajar dari guru bahasa melayu time aku sekolah rendah dahulu ,tabiat dimaksud kan ,perbuatan yang dilakukan seseorang tanpa mereka sedari secara berterusan sama ada sedar atau tidak sedar ,suka atau tidak suka .

Jadi ,aku yakin ,setiap orang pasti ada yang mempunyai tabiat sendiri,
-suka gigit kuku ker,
-tidak suka mandi ker,
-suke call orang lama2 agar dengan harapan si dia yang dicall jadi meluat
-atau tabiat marah orang dengan tiba2 (yang ni memang kene makan penumbuk hehe)

Baiklah ,bagi aku pula ,aku ada tabiat sendiri.Ia berlaku tyme aku masih kecil lagi tanpa aku sedari.Tabiat itu tak lain tak bukan ,aku dulu gemar mengorek hidung.Bile bosan je korek ,bile takde buat ape2 je korek.Tapi cover mesti baik punye sampai orang lain tak  perasan.

Perbuatanku itu berlanjutan sampai lah aku darjah lima.Nak dikatakan ,habis semua ahem dalam hidungku dibuang tau.Mesti ade orang cakap "ala normal la korek hidung,macam sampah jugak ,dah penuh mesti kene buang kan".Tapi kes ni berlainan,ade ke takde mesti nak check selalu ,entah macam seronok jek.Lama kelamaan bende ni diperasan oleh mak aku.Die tegur aku "kenapa korek hidung je neh ?,lama2 luka lar dalam hidung tuh asyik kene belasah je dengan jari kamu",mama membentak.Aku diam sambil mengetip gigi.Aku memang tak tau apa2 pada masa itu ye la "budak kecik".Lama -lama tabiat itu dihentikan.Malu weh dah besar2 masih nak buat lagi haha.


Skang ,aku lebih berhati -hati .Takde la nak korek hidung setiap hari ,kene la cover.Tapi bimbang gak ,secara tak sedar tetibe tengah ramai2 orang ,jadi pulak kan,"malu beb"..Bayangkan sebelah anda ada seorang awek cun atau mamat hensem ,tanpa anda sedari ,si dia melihat perbuatan tidak senonoh anda itu ,pasti anda terkedu,dan malu amat en.Atau tetibe ke die tegur "awak nak korek ,cover la sket ishh".Ternyata ,waktu itu maruah anda jatuh bagai WTC dihempap kapal terbang ,hancur berkecai .

Jangan diamalkan tabiat yang tak baik ,kawal tabiat anda ya.
"ini tabiat aku masa kecil ,anda pula bagaimana?." hehe

header on the run 2









thanks untuk entri sebelum ni ,sebenarnya masih ade kurang lagi bagi header sebelum neh,jadi aku bertapa skejap ,mencari idea .Maka terhasil 4 header yang lain :).

feel free to comment ,thanks
jamban.

pose of the year


aku bertapa 2 ,3 hari ,ape yang aku buat ?haha ,nantikan :P,ni hasil dari tapaan .Dari tak buat ape2 ,aku main2 ngan photoshop kadang2,nak upgrade sket ,insyaallah.

Wednesday, February 2, 2011

header on the run





aku baru buat tiga header ,aku plan nak buat  perubahan pada header ,tapi cam tak menjadi je tiga2 ape komen anda,tolong2,ingat nak tambah lagi ,aduh.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...