Sponsored by

Friday, February 4, 2011

tabiat masa kecik

Salam semua.
Lama dah aku tak buat entri bertulis panjang dan lebar.Semua entri sebelum ni hanya bertumpu kepada gambar semata-mata.Kurangnya entri bertulis.Kenapa?sebab utamanya,aku bukan gemar sangat menulis panjang2,last-last nant entri akan jadi kelaut.Aku pon tak tahu ape yang aku tulis .Haha.

Tabiat,
Ape yang dimaksudkan dengan tabiat?.Mengikut fahaman yang aku belajar dari guru bahasa melayu time aku sekolah rendah dahulu ,tabiat dimaksud kan ,perbuatan yang dilakukan seseorang tanpa mereka sedari secara berterusan sama ada sedar atau tidak sedar ,suka atau tidak suka .

Jadi ,aku yakin ,setiap orang pasti ada yang mempunyai tabiat sendiri,
-suka gigit kuku ker,
-tidak suka mandi ker,
-suke call orang lama2 agar dengan harapan si dia yang dicall jadi meluat
-atau tabiat marah orang dengan tiba2 (yang ni memang kene makan penumbuk hehe)

Baiklah ,bagi aku pula ,aku ada tabiat sendiri.Ia berlaku tyme aku masih kecil lagi tanpa aku sedari.Tabiat itu tak lain tak bukan ,aku dulu gemar mengorek hidung.Bile bosan je korek ,bile takde buat ape2 je korek.Tapi cover mesti baik punye sampai orang lain tak  perasan.

Perbuatanku itu berlanjutan sampai lah aku darjah lima.Nak dikatakan ,habis semua ahem dalam hidungku dibuang tau.Mesti ade orang cakap "ala normal la korek hidung,macam sampah jugak ,dah penuh mesti kene buang kan".Tapi kes ni berlainan,ade ke takde mesti nak check selalu ,entah macam seronok jek.Lama kelamaan bende ni diperasan oleh mak aku.Die tegur aku "kenapa korek hidung je neh ?,lama2 luka lar dalam hidung tuh asyik kene belasah je dengan jari kamu",mama membentak.Aku diam sambil mengetip gigi.Aku memang tak tau apa2 pada masa itu ye la "budak kecik".Lama -lama tabiat itu dihentikan.Malu weh dah besar2 masih nak buat lagi haha.


Skang ,aku lebih berhati -hati .Takde la nak korek hidung setiap hari ,kene la cover.Tapi bimbang gak ,secara tak sedar tetibe tengah ramai2 orang ,jadi pulak kan,"malu beb"..Bayangkan sebelah anda ada seorang awek cun atau mamat hensem ,tanpa anda sedari ,si dia melihat perbuatan tidak senonoh anda itu ,pasti anda terkedu,dan malu amat en.Atau tetibe ke die tegur "awak nak korek ,cover la sket ishh".Ternyata ,waktu itu maruah anda jatuh bagai WTC dihempap kapal terbang ,hancur berkecai .

Jangan diamalkan tabiat yang tak baik ,kawal tabiat anda ya.
"ini tabiat aku masa kecil ,anda pula bagaimana?." hehe

11 comments:

►AdamXis◄ said...

As salam...org kg kite jer erk...kih3.amboih....korek hidung bukan main agie...bahahaha...tapi besh.bahaha

conbellydiobeterisme said...

wslam org kg :P.dulu2 penah la buat eceh ,skang malu dah~ hehe

KELI OH KELI said...

haha...ada tabiat yg baik..dan ada yg sedikit hodoh...hehe...

Heidi Shafiq said...

nak tumpang jentik taik hidung kat blog ni bleh? :P

Amira Naddia said...

aku penah nmpak org nsem gile dok sblah aku. nsem gile kot ase nk mintak no tepon je tp malu. adat ketimuran aku maseh tebal. tp....pastu....die korek idong! aku ase nk lempang je. huduh gler

Encik Blogger said...

jom kekorek hidung.. hehehe

a!n n!a said...

hehehe..
comey2 korek hidung masa kecik2 dulu...
lepas korek hidung,pastu masuk kan lubang hidung kat bucu bantal..
:D

gabanMorka said...

tabiat aku yg sukar nak ilang, menggigit.baju,selimut,bantal,kain,cungkil gigi,pick gitar, kunci rumah...semua aku gigit...payah lorh mau buang tabiat ni

Farhana Jafri said...

hahaha sme mcm adik ana! suke gile korek hidung.. sket2 korek.. dh f2 pon korek lg.. bnyak kali marah dy.. nsib skrg dh brhenti dh prngai buruk tu.. muke je nsem tp xsenonoh.. hahaha..

jom singgah sini ANASAURUS :)

Jejaka Terhangat said...

haha..aku memang suka geget kuku masa kecik2 dlu..terikut tabiat member aku la tu..

erkk..tibe2 terasa nak geget kuku balik ni. hehe..chiaoo..=p

Heidi Shafiq said...

nak tumpang jentik taik hidung kat blog ni bleh? :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...