Sponsored by

Wednesday, August 24, 2011

aku seorang newbie





ini kisah aku seorang newbie ,takde kene mengene yang hidup atau yang mati. :)

p/s;
gua sentiasa newbie ,sebab bagi gua tiada yang lama tiada yang baru ,hidup sentiasa menjadi newbie ,sebab masih banyak untuk di pelajari ,ilmu ini tiada batasan "infiniti" ,jadi jangan la nak berlagak sebagai otai atau pon pak cik tua ,sebab bukan semua benda kita tahu.

Salam Eidul Fitri Maaf Zahir dan Batin daripada JC .

Tuesday, August 23, 2011

berjaya kerana entry bukan kerana follower

hampir setiap hari kalau aku pegi mana - mana blog pasti ada yang merungut pasal neh


"i da follow u ,nanti u follow i "

tak pun kalau jenis gangster sket ,

"wa da follow lu der ,nnt lu follow gua lak der ,ade paham?!"

"cilawei!"

yang sopan sket

"saya da follow awak ,nanti awak follow saya ya "

sebenarnya da jenuh aku tulis pasal ni dulu ,tentang sebab kenapa aku follow dan kenapa aku tak follow sesuatu blog..tengok sini

aku tau masing - masing sibuk mencari follower kan ? ,namun

"kenapa mesti gila kan follower??"

ya ,satu sebab
banyak follower menunjukkan betapa hebatnya seorang blogger itu ,atau betapa glemernya seorang blogger itu.

Namun perlu diingatkan glemernye mereka itu atas dasar apa?? "follower " atau "entry" yang ada dalam post mereka tuh sendiri?


"ala ko follower da ramai ,takpe la"

Ya memang aku akui ,sebagai blogger ,follower itu penting juga ,namun bukan semua yang follow ,akan baca satu - satu entri pun .Kalau la andai kata ,follower cecah 20 ribu pon ,tapi takde siapa yang baca pasal entry yang kita buat ,ianya sebagai "failure" jugak .

Bagi aku ,aku lebih suka orang baca blog aku sebab entri yang aku tulis ,datang dari penulisan aku sendiri ,bukan nak "mencapup" dari penulisan orang lain atau hak orang lain .Bukan semua orang boleh dipercayai ,sebab manusia itu ada nafsu ,ada tamak haloba ,dan ada kepentingan mereka sendiri .

"buat baik perpada - pada ,buat jahat jangan sekali"

Kalau terlalu mengharapkan orang lain susah ,nanti bakal termakan budi kita yang kena.

"berpijak atas kaki sendiri ,bukan di bahu orang lain".

aku pon harap orang kenal aku sebab atas usha sendiri ,bukan atas nama orang lain :) .



 


p/s;
hanya cakap - cakap jep ,ini bagi pendapat aku ya ,jangan nak serang aku da la ,respect each other :),bukan semua orang berani bersuara ,kadang - kadang ada yang diam berlagak hipokrit ,satu hari nanti baru lah tau susahnya.

The espraza -cinta cover by flop poppy




ini lagu first kami cover ,lagu cinta daripada flop poppy.Amal yang nyanyi ,sambil- sambil aku masuk sket sambil main gitar.Kalau sedap ,bleh la like kat you tube tuh ,nak komen skali pon bleh ,kalau nak subcribe lagi la elok hahaha.banyak lagi video cover dari kite orang akan datang.peace,

ini link youtube kami the espraza

Saturday, August 20, 2011

pakai tudung bukan kerana trend ,tapi kerana niat

salam ,
aku nak menulis ,satu topik ,yang da lama aku duk fikir dan merasa sangsi tentang perkara ini .


tentang "tudung "



sumber dari google

kalu kita lihat pada hari ini ada macam -macam jenis pemakaian tudung yang telah diperkenalkan ,namun ape yang memusykilkan aku ,dari segi pemakaian tudung zaman sekarang .Sama ada secara betul atau tidak.



Bukan maksud aku nak kritik orang pompuan pakai tudung ke hape ,dak aih ,cuma kadang - kadang aku pelik ada segelintir yang memakai tudung ,namun tidak lengkap seperti yang di suruh syariat .

Pernah sekali aku tengok ,pakai tudung nya da elok ,namun baju memakai berlengan pendek .Malah ade yang pakai tudung  ,namun hanya menutup rambut ,tapi bahagian tengkuk di biarkan dedah camtuh je .Aku tak tahu la sebab trend ke ape ,namun ianya sesuatu yang tidak kene dari segi pemakaiaannya .


Bagi aku ,bagus lah ,niat mereka  ingin memakai tudung ,tetapi hendak lah dengan cara yang betul ,ibarat ,sebuah kereta yang dibina dengan teknologi yang moden dan bahan yang berkualiti tinggi dalam pembinaannya ,namun ,sayangnya tidak dicat dan tidak di hias dengan warna warna yang menarik .akibatnya semuanya jadi tidak lengkap dan tidak menarik  .

Begitu lah mereka ,sayangnya rupa cantik ,pakai tudung namun ,tidak lengkap dengan cara yang betul .:) 


" adakah kamu memakai tudung hanya kerana trend masa kini ?atau memang  niat anda  ikhlas ingin memakainya?"

Memang lah sangat bagus andai kata ,wanita itu berubah dari tidak memakai tudung ,terus memakainya ,tapi bukan lah kerana fesyen yang ada sekarang ,tapi dengan penuh ikhlas ingin memakainya sebagai hijab ,menutup aurat .itu yang kita harap kan.


"eh benda wajib pon nak kene tangguh-tangguh?"


"memang la ianya perkara yang wajib ,namun kalau si dia tidak ikhlas ,lain jadinya ,pahala tak dapat ,malah  dosa yang dapat "


"Dan jangalah mereka menampakkan perhiasannya ,kecuali yang (biasa) nampak darinya" [TMQ An -Nur (24);31]




Pemakaian tudung mengikut islam 
perlu di ingatkan ,aurat seorang wanita adalah pada paras muka dan tangannya sahaja ,tidak lebih daripada itu.Dari segi tudungnya pula biarlah menutupi dada.


"wahai Asma ,sesungguhnya seorang wanita itu apabila telah baligh (haidh) maka tidak boleh baginya menampakkan tubuhnya kecuali ini dan ini ,dan seraya menunjukkan wajah dan telapak tangannya . " [HR Abu Dawud ]

Jadi pakai tudung biarlah mengikut apa yang dilandaskan oleh islam ,baru la nampak comel .Bukan aku suh semua pakai tudung labuh ,tak semestinya ,cuma biarla mengikut tata tertib yang betul yep :).

Aku cuma menyampaikan pendapat aku jep ,kalau ada yang terguris hati ke apa ,maaf di ucapkan ,mari la saling nasihat menasihati ya.

"amboi da jadi ustaz naa "

"aku bukan ustaz ,dan aku masih kurang dari segi ilmu agama didada ,namun aku ada rasa prihatin ,dan aku ingin menyampaikan pendapat aku menerusi blog aku :)"

p/s;
bulan -bulan pose tak yah nak seksi sangat la ,nak beli makanan kat bazar pon nak vogue2 sampai dedah sane sini haa ,tak pasal - pasal dapat dosa free adei haha



 sumber dari google.

Friday, August 19, 2011

yeahhhh!

video

aku bosan aku nyanyi.tu jep hak3 !!!
P/s;muke nak makan penyepak ,apa pedulik kah kah kah !

Wednesday, August 17, 2011

kadang kadang kite selalu tertipu


 kadang - kadang kite selalu tertipu dengan kecantikan ,
cantik bukan terhad pada wanita sahaja ,tapi ada golongan lain ingin kelihatan cantik ,
dan tidak mustahil ,kita akan tergoda dengan golongan ini ,kerana teknologi bertambah maju ,
semua nya menjadi kenyataan bagi mereka ,haha ,

"wah cantiknya die ,lengkap satu pakej beb ,woot woot "

tetapi ,indah khabar dari rupa bila

...."hai abang *suara gharau"
waktu itu.....
dengan sekelip mata ,imaginasi indah kita ,musnah bak"WTC di hempap kapal terbang ".....aduhai.
suatu hari nanti tidak mustahil ....



"ape ko nak cakap nih ???"

ko pikir la sendiri ,potong stim betul!!...adios.

layan nih ,mangsa kecantikan yang bukan asli hak hak hak !!!





P/s: jangan tertipu dengan kecantikan ,pesanan ikhlas dari JC :P



Friday, August 12, 2011

ade blog tampak hebat ?







ini ada lah kisah yang lama dah ,tapi tetibe pulak timbul dalam kepala gua ,lama pikir jadi serabut ,susah dan gelisah hati gua .
"macam orang putus cinta dah haa "
"ade blog ni hebat?" ....penat aku duk pikir haha.

satu hari  aku duduk lepak ngan kawan aku ,time tuh die bawak kawan die sorang .Bile diperkenal kan aku ni nama bla bla ,anak bla bla ,belajar bla bla ,masih single bla bla *nak cakap jugak tuh  ,dan last sekali tetibe pulak kawan aku cakap "dia ni ade blog ".

tetibe kawan kepada kawan aku  ni macam ,

"wah betul nih ade blog ?hebat tuh ,apa nama blog?cool gile siot"

"erkk"

dengan rendah diri aku cakap la ,
"nama blog "jamban x bape comel " ,kalau ko suke datang la ,tu semua tempat aku merapu jek pon .

"tak kisah la ,asal ko ade blog da kire hebat owhh!,awek cair owhh! "

ape jadah nye -_-" awek cair bagai haha .blog aku bukan hebat mana pon adei ...

mungkin sebab bile ade blog ,orang akan cakap

"die nih blogger ~ " 


jadi semua orang akan jadi exited ,betul tak?ada paham ?keep it safe .

p/s;dua tiga hari nak final ,slow sket update ,doakan aku *selamat berpuasa lagi...hak3

Thursday, August 4, 2011

iKLan Gangster -kl gangster parodi-

sape tengok cerite kl gengster?,mesti kenal kan watak si malik ,shark ,ajib dan juga adik malik jai .Yang bestnya ,cerita itu di adaptasi dari segi skrip dia dan ,dijadikan iklan .Seryes ,lawak gila ,yang paling best time part "choki choki dah abis bro" haha ,lawak dol.Baik korang layan jek hehe

p/s;
aku suka part lam cerita kl gengster ,yang dialog adik malik si jai

"kim salam tuk anjang dia "
"seramnyee"
"memey ar"
kah kah kah ...ok puasa jangan lupa .




meh usha blog malik @ aman ,disini

Tuesday, August 2, 2011

Sebab kenapa aku suka baju kurung





sebab ape aku suka melihat perempuan baju kurung :


1.sebab nampak sopan
ini dari pandangan aku sendiri ,kalau aku tengok perempuan memakai baju kurung ,sejuk je hati nengok ,nampak kesopanannya itu .Dari jauh ,rasa nak tengok je ye dak ,
"kan bagus nampak comel jek "
"walau die korek hidung sekalipun ,tetap nampak sopan kah?"
asal pakai baju kurung ,maintan sopan hak3 ,ade ade jek.


2.mengikut adat - adat melayu asli
tidak dapat dinafikan ,baju kurung adalah milik asli bagi orang melayu ,jadi bagi sesiapa yang memakainya diibaratkan menjaga adat - adat melayu itu sendiri ,wah .Bak kata orang ,siapa yang pakai baju kurung ni ibarat , perempuan melayu terakhir ,ye dak?

3.memberi expressi yang baik
yela sapa pakai baju kurung ,walau dia kaki clubbing ke ape ker ,tapi kalau pakai baju kurung ,first impression mesti baik


4.Sebab corak baju kurung nampak menarik
macam - macam corak kat baju kurung sangat berseni ,menarik hati .Ada bunga ,rama - rama cam2 haha ,jadi membuat kan aku suka



5.sejuk hati bleh buat isteri
ermm yang ni tak nak komen panjang ,tak semestinya x pakai baju kurung tak boleh buat isteri haha ,pakai jubah lagi elok *bagi aku la ,maksud aku di sini ,bile tengok si isteri pakai baju kurung ,atau baju yang sopan ,sejuk hati suami.

6.sesuai di mana - mana
sesuai dimana- mana ,maksud aku senang bawak majlis- majlis tertentu , sebab baju kurung sangat kasual hehe


7.boleh ambik hati mak
kene tanya mak aku dlu part ni haha .Ye la ,takkan la nak bawak jumpe mak calon pilihan dengan pakai short pant sume ,kompem kene rejek terang -terangan.

8.sebab baju kurung yang di starika nampak smart
"sapa yang tak starika ,x semat la?"
tak jugak ,maksudnya ,lagi elok la kalau di gosok baju tuh kasi cantik sikit hehe

9.mengelak menjadi tarikan lelaki lain hik3
ermm ,tak tau la nak cakap ,kalau bagi aku nak elak menjadi "hot" dikalangan lelaki ,pakai la pakaain serderhana sahaja, "baju kurung la tuh~ " ,kerana ia lebih baik bagi aku.Kalau pakai dedah sana sini jadi fitnah pulak yep :)

10.baju kurung ayu!
yes ,sebab itu aku suka melihat perempuan berbaju kurung kerana ,elemen ayu itu.Tak kira siapa jua yang pakai baju kurung *pompuan jek ,pasti ayu .
"mak cik pakai baju kurung neh ,ayu la nih dik?"
"ye mak cik "
 -_-'

*seb baik anak mak cik yang ayu ~ (ambik hati mak mertua)

haha ,itu la dia jawapan aku ,menjawap soalan korang sebelum neh ok.Tak semestinya ,bakal isteri aku *opps kene pakai baju kurung jek ,cuma ,aku suka melihat nya ya :) .

pasni beli la banyak - banyak buat raya hehe .

maaf aku merapu .slam ramadhan .
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...