Sponsored by

Tuesday, August 23, 2011

berjaya kerana entry bukan kerana follower

hampir setiap hari kalau aku pegi mana - mana blog pasti ada yang merungut pasal neh


"i da follow u ,nanti u follow i "

tak pun kalau jenis gangster sket ,

"wa da follow lu der ,nnt lu follow gua lak der ,ade paham?!"

"cilawei!"

yang sopan sket

"saya da follow awak ,nanti awak follow saya ya "

sebenarnya da jenuh aku tulis pasal ni dulu ,tentang sebab kenapa aku follow dan kenapa aku tak follow sesuatu blog..tengok sini

aku tau masing - masing sibuk mencari follower kan ? ,namun

"kenapa mesti gila kan follower??"

ya ,satu sebab
banyak follower menunjukkan betapa hebatnya seorang blogger itu ,atau betapa glemernya seorang blogger itu.

Namun perlu diingatkan glemernye mereka itu atas dasar apa?? "follower " atau "entry" yang ada dalam post mereka tuh sendiri?


"ala ko follower da ramai ,takpe la"

Ya memang aku akui ,sebagai blogger ,follower itu penting juga ,namun bukan semua yang follow ,akan baca satu - satu entri pun .Kalau la andai kata ,follower cecah 20 ribu pon ,tapi takde siapa yang baca pasal entry yang kita buat ,ianya sebagai "failure" jugak .

Bagi aku ,aku lebih suka orang baca blog aku sebab entri yang aku tulis ,datang dari penulisan aku sendiri ,bukan nak "mencapup" dari penulisan orang lain atau hak orang lain .Bukan semua orang boleh dipercayai ,sebab manusia itu ada nafsu ,ada tamak haloba ,dan ada kepentingan mereka sendiri .

"buat baik perpada - pada ,buat jahat jangan sekali"

Kalau terlalu mengharapkan orang lain susah ,nanti bakal termakan budi kita yang kena.

"berpijak atas kaki sendiri ,bukan di bahu orang lain".

aku pon harap orang kenal aku sebab atas usha sendiri ,bukan atas nama orang lain :) .



 


p/s;
hanya cakap - cakap jep ,ini bagi pendapat aku ya ,jangan nak serang aku da la ,respect each other :),bukan semua orang berani bersuara ,kadang - kadang ada yang diam berlagak hipokrit ,satu hari nanti baru lah tau susahnya.

36 comments:

Wadi AR said...

betol jamban. folower aku pon slow slow gle mcm natang kure. tp gua ckt pon xkesah. jambann, nak signn

SyazwanSarawak said...

cayalah abam jamban >_<

yunZ said...

ko follo aku..kalo x aku curah asid..boley gitu

Syazwan Che Deraman said...

aku gila kumpul komen.boleh tak?
heheh

d_LA said...

dia nk follow blk ke mmg aku x kisah sbb aku follow sbb suka..mcm komen jugak, asal rasa entry tu best mmg ringan jari aku mengomen..tp dulu aku ngaku masa tengah merah lg, penah pksa soh org follow..hahaha..mana taw org x suke..malu2

Jamban Comel said...

@wadiAR chill sudeyh ,nak sign wat ape?jamban je pon hahaha!

Jamban Comel said...

@syazwansarawak mekasih adik wan comel hik3

Jamban Comel said...

@yunz aku tembak ko laju2 nak?

Jamban Comel said...

d_la tengah merah?asal merah ?pelik den ,hehe ,biasa la tuh awal2 :)

Jamban Comel said...

@syazwan che deraman ,aku mlaas =_='

Norhayati Rostam said...

Kalau nak kata kejar traffic, follower tak bagi sumbangan pun.
Reader lagi penting dari follower.

MadNip said...

sangat menyokong .. !

MadNip said...

sangat menyokong .. !

Sis Nana said...

lagi bgos kalo ade follower yg slaloo keep in touch ngan blog kite kan...n yes nana dah ade follower cam tue..hihi~~

aJieM_iyMa said...

caya lah!! betul kate lu broww!! betul tak betul tak??? kau cakap betul kalau tak aq tampo dahi kau!!! ];D

jari cipta said...

sangat sokong dgn entry tersebut...sy pun heran dgn org yg suke mnta difollow ni...MOTIF??? but if org nak follow juz tuk tmbh follower je for me nothing la...kalo da follow then diam terus...ntah pape je...hihi...but pape pun its up to them...i juz comment...^___^

Tasha said...

hehe,ada org nak baca dah syukur...

nurr said...

setuju dgn penulis! selalu je kt shoutbox suh follow balik...mcm aku, aku follow kalo blog tu menarik perhatian & aku seronok baca blog tu...kalo x aku mmg x follow...

isu follow2 ni x patut ade sebenarnya...sape nk follow sape terserah..xde paksaan..

Zulfikar Hazri said...

kalau follower datang sebab segmen dari gegar blogger..

jadi yg follow tu bukan sebab minat dengan penulisan kita..

tapi sekadar mencukupkan syarat...

Pfftttt

Jamban Comel said...

@nohayati ; yep readers sebernarnya lagi penting dari follower :)

Jamban Comel said...

@madnip ; tengs2 LOL

Jamban Comel said...

@sisnana ;untung la ada follwer keep im touch ngn die hik3 ;)

Jamban Comel said...

@ajiem ; tak baik tampo2 bulan pose neh :D

Jamban Comel said...

@jari ; tu la en ,kalau sape nak follow,sila la tak pakse pon :)

Jamban Comel said...

@tasha ; same la disini ada orang komen pon da bahagia hee :)

Jamban Comel said...

@nur ; follow atas kehendak atau selera masing-masing en :)

Jamban Comel said...

@zulfikar ;tu la yang aku risau ,stakat follower ribu raban ,tapi takde yang nak baca blog kite ,ape jadahnye ;D

noornazuha said...

betul tuh..skang trend org suka tulis "follow saya and saya follow awak balik"..dah jadi mcm syarat pulak....

~Kirin Selama Perak~ said...

aku nak puji la..
gmbar tu comel mcm kau.
#okbai

tomatokering :) said...

betoll..

tak kisah la nk follower ramai ke komen entri ramai ke .. semua tu atas usaha sendiri .. takde usaha takde lah dapek semua tu . agagaga

Ayeem Jemain said...

ayat ni terbaik. "buat baik perpada - pada" hahaha.

Heziqa Yoo said...

follow blog aku,kalau tak aku tembak..muahahaha

fairuz said...

haha follow gua woi!!!! ok ganas tak? kbai

Yuni Aisyah said...

follow la seikhlas hati...blog yg baik dilihat melalui penulisan yg disampaikan...ikhlas n jujur dgn kata2nya, baik dalam penyampaiannya, menarik dan tidak membosankan....sure sy akn follow this blog tanpa dipinta....:)

Yuyu Johanna said...

setuju!

Ruqaiyah Rahman said...

Nak flush jugak,

Serious, follower memang tak penting,
yang penting apa yang kita sampaikan tu tersampai pada orang tu... *ayat apa ni?*


hahaha...nyampah jugak dengan ayat i follow you, u follow i!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...