Sponsored by

Saturday, October 15, 2011

doodle :Ini kisah cinta Jakpo

Salam ,
ini adalah dooodle aku pada bulan ini ,setelah sekian lama aku tak menghapdet blog aku ,*last time aku wat draf jek ,ok hari ni aku dapat ilham ,dan tetibe aku rasa nak post.

Doodle cinta?
"wah da stat jiwang da mamat ni~"
aisey ,ekceli aku tak pandai nak buat kisah kisah cinta nih haha ,sebab aku tak tau pon nak cerita pasai apa.Namun ,terima kasih pada teman teman aku ,aku buat la jugak doodle cinta.Diorang bagi ilham kat aku keh3 .

"kisah ini hanyalah rekaan semata - mata ,takde kene mengene yang hidup atau mati dan takde kene mengene ngn penulis ,di ulangi PENULIS"

jadi dengan sepenuh hati aku mencoret , tercipta la doodle ini dan cerpen ini. :)





Bermula la satu kisah ,satu hari Mustafa ,atau dengan panggil glemernye "Jakpo" ,menjalankan rutin hariannya sebagai pelajar ,iaitu pergi ke kuliah bersama kawan- kawannya yang lain .Seperti hari biasa ,dia membawa buku "Mechanics of materials" bersamanya ,atau dengan bahasa Melayunya ,ermm mekanik bahan ,bersama beg sandang unsangnya ,dengan malas nya ke kuliah .

"haih ,malas betul pi kelas ,kan best ada awek cun yang teman aku pi kuliah " ,
keluh Jakpo.

"ko jangan nak berangan la ,ko tuh da la noob ,main game je keje ko,bajet ade la awek nak usha ko??,ekekkekekek! ",

tambah kawan baik  Jakpo ,Ismail ,atau nama glemer nye ,"Mail gelak".

"cilake Mail ,padahal die same je ngn aku ,cakap mat rempit ,padahal ,bawak moto pakai gear satu je ,tak tukar-tukar ,gile sewel punye budak!". 

Jakpo meneruskan rengetannya ,sehinggalah ,tetibe die terhidu bau yang wangi .Bauan yang tak pernah die bau selama ini ,sehingga  menangkap kalbunya .Tibe - tibe nun jauh di sana ,die ternampak sekumpulan "gegurl" duk ketawa kecil bersama - sama mereka .Jakpo mencari punca bauan menusuk kalbunya itu .

Sehingga la die ternampak seorang gadis yang memakai baju kurung hijau ,mempunyai kulit putih sawo matang ,dan yang mempunyai rambut lurus panjang bak maya karin ,tersenyum indah bagai bidadari yang berada dalam kumpulan "gegurl" tersebut.

Pada saat itu ,detik itu juga la ,panahan cinta terus menusuk ke dalam jatung Jakpo .

"aku da  jumpe bidadari yang aku cari selama ini".

bisik Jakpo dalam hatinya.Hari itu ,Jakpo telah mengubah tabiatnya tatkala di dalam kuliah.Hari itu ,Jakpo tersenyum sendirian sepanjang berada di dalam kuliah ,sehingga lah ,die di kritik kawan baiknya sendiri ,Mail Gelak .

"ko ni kenapa ,da macam beruk makyeh da aku tengok ,tersenyum -senyum ,ceihhh ,ekekekeke! "

kritik Mail ,di tambah gelakannya yang sangat menjengkelkan orang yang mendengar nya ,yang juga selalunya membuat si Jakpo tersentap .Namun hari itu aneh ,Jakpo buat dek ,sambil meroyan sambil tersengih -sengih ,ala beruk makyehnya itu.











Setiap malam ,Jakpo sering bermimpi tentang pompuan tersebut .Kadang - kadang sambil mengigau ngigau ,menjerit,

"owh bidadariku ,jangan kau tinggalkan aku ,marila bersama ku " ,

sambil air liur yang berada di mulutnya meleleh ,di atas bantal busuknya itu.Jakpo jadi celaru ,kerana asyik mengenangkan wajah pompuan yang dilihatnya sewaktu pergi ke kuliah dulu.Tido tak lena sampai ngigau ,makan tak cukup sampai makan megi ,mandi tak basah sampai mandi kerbau .Perlakuan Jakpo menimbulkan kesangsian pada kawan baiknya Mail Gelak ,sehingga la die pernah bercadang nak bawa si Jakpo pergi jumpe pakar sakit jiwa .Sangat baik si Mail Gelak ni ,sambil ketawa ekekekeke. Namun ,ditolak keras si Jakpo ,

" aku tak gila la cipaannnnnn!!"




Akibat tak tertahan ,sangap dan perasaan ingin tahu  si Jakpo ,dia mengambil inisiatif ,menyiasat perihal perempuan tersebut .FaceBiik ,Twotter ,blog sebut je apa jua laman sosial yang ada di muka bumi ini ,di stalknya ,demi mencari siapakah gerangan pompuan yang dilihatnya sebelum ini.

Sehinggalah satu hari die bertanya pada juniornya ,Shila ,berkenaan si bidadari hatinya itu.

"owh budak yang slalu pakai baju kurung hijau tu ker?,yang rambut ala iklan pantene tuh eh? haha , tu Sofia ,anak kepada dean ,yang baru masuk 2 bulan lepas.Intake baru ,baik budaknya hehe ".

Mendengar jawapan yang diberikan shila ,membuatkan hati Jakpo membuak2 ,kegembiraan.Dengan ,pantas die mencari Sofia binti proffessor Halim "harimau" ,iaitu anak kepada "dean" di universitinya itu ,yang terkenal dengan sikap seperti harimau ."Garang nak mampuih!! " penah sekali si Mail merengek ,akibat kene tengking time die tak pakai Id pegi kelas.








Dan ,pada tanggal 12 oktober 20xx ,Jakpo dengan berani nya berjumpe dengan Sofia ,yang ketika itu berseorangan di taman di dalam universitinya ,sambil membaca novel "Twukluk" novel kegemarannya ,disebabkan watak utamanya ,pontianak yang kacak ,Dewak,menjadi teman waktu jiwangnya.Ditambah ,lagu Justin Bubur  ,"i need somebody to hate " menjadi lagu feveretnya ketika membaca novel tersebut.

Jakpo mendekati Sofia , dan menyapanya ,

"hai Sofia ,saya Mustafa ,orang panggil saya Jakpo ,saya tahun 2 ,ambik kos kejuteraan .Saya nak cakap sesuatu ,saya da lama minat Sofia ,boleh tak saya berkenalan dengan awak?"

Dengan muke tebal dan hati yang kering ,Jakpo menyampaikan rasa hatinya itu pada Sofia ,walau ketika itu dia diketawakan berdekah - dekah oleh Mail Gelak dan rakan - rakan yang lain yang turut menemaninya di waktu itu.

Namun Sofia hanya tersenyum ,dan memberi jawapan ,

"boleh ,jadi bila kita boleh dating?".

Jawapan yang diberikan Sofia itu ,memberikan kejutan yang amat pada Jakpo ,sehingga dikabarkan pada waktu itu dia hampir pengsan ,sehingga dipapah Mail Gelak dan rakan  - rakan nya yang lain .Namun ,senyuman lebar terpancar di wajah Jakpo ,hari itu hari yang paling gembira bagi Jakpo.Cakap je apa ,semua bende dia buat ,malah disuruhnya si Mail basuh boxernya pon ,dengan hati yang gembira ,di basuhnya si Jakpo boxer usang si Mail itu

"cinta itu buta ,ekekkekeke! " ,Mail Gelak  mencelah.


Sejak dari itu ,bibik - bibik percintaan muncul antara Sofia dan Jakpo .Malah ,Jakpo diibarat sebagai Dewak ,yang merupakan watak utama dalam novel feveretnya itu, juga ibarat Justin Bubur ,yang sering mendendang kan lagu "i need somebody to hate " buat Sofia setiap hari .

Kehidupan Jakpo juga bertambah bagus ,hari - hari nya di dalam kuliah semakin baik .Setiap soalan yang diberikan oleh lecturenya di jawap dengan yakin dan bijak ,walau setiap kali jawapan yang diberikannya ,terpesong dari soalan dan salah 100%.Malahan ,hubungannya dengan si bapak Sofia ,Halim Harimau semakin rapat ,walau sering di maki kerana memakai t shirt ke kelas.

Setiap hari ,mereka mengedate di taman universitinya sehingga malam ,sambil memegang tangan ,berjalan di sekitar taman tersebut ,dengan hati yang girang ,sehingga maghrib ,tanpa risau di kantoikan oleh bapaknya sendiri ,mahupun pihak Jabatan agama Islam .Malah mereka di cop ,sebagai couple of the year di universitinya.Mereka sering menjadi perbualan hangat di kalangan siswa -siswi di universitinya .Jakpo satu - satunya ,lelaki yang berhati kering ,sanggup mengorat anak "Halim Harimau",sehingga menjadi lagenda di universitinya.

Namun ,kegembiraan Jakpo tidak berpanjangan .Satu hari ,Sofia terpaksa meninggalkan nya .Sofia terpaksa melanjutkan pelajaran ke Bangladesh demi menimba ilmu di sana ,berkenaan  kajiaannya tentang kehidupan di Bangladesh.Malah dia adalah ,pelajar pertama di Malaysia berjaya melanjutkan pelajaran disana ,disebabkan ramai yang menolak tawaran tersebut.

Hati Jakpo hancur luluh .Jakpo bakal kehilangan bidadari idaman hatinya.Yang menjadi teman ketika duka dan bencinya atau ketika dia gagal dalam examnya.

"Jakpo jangan sedih ,satu hari nanti Sofia akan balik jumpe Jakpo ,Sofia tak akan tersangkut dengan mamat disana ,Sofia janji ",

itu lah kata - kata Sofia ,tatkala Jakpo menhantarnya ke lapangan terbang ,sebelum Sofia berlepas ke Bangladesh.

Jakpo kelu dan tak berkata  apa - apa sambil tunduk melihat lantai,dan memuncungkan mulutnya tanda protes atas tindakan Sofia melanjutkan pelajaran ke sana.


Akhirnya ,Sofia meninggalkan Jakpo ,dan menyambung pelajarannya 10 tahun di sana ,dan meninggalkan Jakpo di Malaysia.


Prof Halim Harimau mendekati Jakpo ,sambil menepuk di belakang Jakpo ,

"love needs sacrifice ,if you love her ,leave her .Orang muda ,kalau u betul-betul sayangkan si Sofia nih ,pi belajar bersungguh-sungguh ,habiskan degree u tu ,yang da kene extend bape lama sampai i da naik meluat tengok muke you tu kat sane.Don't make me regret ,what i expect about you " ,

nasihat prof Halim Harimau dengan slang bahasa inggeris Britain di tambah Melayu rojak .

"baik doktor ,saya akan berusaha bersungguh - sungguh !" tegas si Jakpo dengan muke sposennye .




TAMAT...


Begitu lah kisah cinta si Jakpo yang walaupun singkat , namun  memberikan impak yang besar padanya.Maaf kalau ada kecelaruan dari segi jalan penceritaannya ,sebab aku tulis secara spontan dan one shot.Aku malas nak taip leret - leret sangat .Jadi ,komen anda di alu alukan ,kalau sedap tak sedap ,suka hati hangpa la , asal korang baca .







Yang teramat kiut ,
"jambancomel"
masa : 3.42 pagi
first masterpice aku dalam bidang penulisan ,dan aku sangat terkejut.hahaha!,btw makan megi sedap woh malam2 :)

22 comments:

MiSz fiFiEyQa said...

love story yg singkat tapi bermakna...hahaha

annaz.hamirzul said...

macam lahanat gak la citer ko..XD

cik chukie jagat said...

punye la pk twuluk tu ape.. upenye twiglight... siot jew

suke suki said...

hahaha....smph xle bla
ak ske part mat rempit gne gear 1 je...
lol

Jamban Comel said...

hahaha ,terima kasih mengomen ,jasa anda semua dihargai ,share2 sket kalau suke teheee :)

atiqa aris said...

cerita cinte kanak2.haha swit la juge:)

Yumida said...

wah..leh bt cerpen nih...hantar kt majalah ujang...de bakat jd penulis...tp ngape mesti jamban yg dipilih? -flush yg so frust-

era kecik said...

he he he..
bestlah cite nie.. :)

sis92 said...

hehe..pasal cinta cintun laju je mbacanya..sweeettt la tapi bukan awk yg sweet hehe
bak megi sikit :)

yaya_flanella said...

8minit jugak la aku amik masa nak selam dalam hati cerita kau ni. sobsob

Ernee Azmn said...

xpndai nk komen..^^
tp bler bce ad mood gak unt truskn pembacaan..hehe..
tang meggie tu >> mkn jgn byk sgt..(^_^)

SyazwanSarawak said...

ecece. pakar pasal cinta plak JB ni. hahhaa

Eyda Syahida said...

pening lalat jap nak translate sume tuh. kehkeh

nice! ;)

SnowladieS said...

laju mcm nak kejar jamban. hehe but i get the point.

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

ok not bad...

ada ayat2 yg boleh dibuat status fb keh3....

cuma ending dia xcukup "karan" la....

yana halim said...

ada bakat nih. boleh la tulis citer lain pulak... :)

nO ieY kHa said...

best cuma rasa tak cukup larh. .sambung larh lagi. ..

jaa64 said...

HAHAHAHAHA.....jKPO OH JAKPO!!!

senang lak eh sofia tuh nak time dia =p

btw, teruskan mngarang cerita lagi!!

Nur Anees Syafwah said...

Twukluk? Justin Bubur? Hahaa! Tahniah. Anda sangat kreatif :P

Ayien Ocaca said...

best and sweet....
bab cite cintan ni...
mmg sonok bce...
siap ade doodle lagi...rugi la akalu x bce kan...

Syahirah Suhaili said...

haha..kesian dgn jakpo..agak2 bila pulak nak sambung? haha..bersatukah mereka? chewah :D

si ngokngek said...

hahaha..terbaiklah,jakpo mmg gentleman gila,nak ngorat Jakpo ni lah..hahaha

love need sacrifice,let it go..but if it come back..it yours..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...