Sponsored by

Saturday, April 30, 2011

awk tak cun tak nak kawan

Dalam hidup neh mesti ade kawan kan?.Ade kawan baik kawan jahat ,kawan kurang jahat ,kawan tikam ,kawan belanja aiskrim dan macam - macam lagi .Kata orang kalau nak berkawan tak kira tempat .Tapi persoalannya.Kalau nak berkawan perlu ker kita pilih kasih?dengan kata lain,



"aku tak nak kawan dengan die sebab die bodo "



,atau

"aku tak nak kawan die sebab die tak lawa dan hensem "


atau atau

 "aku tak nak kawan dengan die sebab mulut dia macam sialan ,mencarut tak kira tempat,selalu maki aku ,selalu kondem aku ,selalu letak gam atas kerusi bile aku nak duduk, ahem aku melekat ,semua orang gelak" *ok  yang ni memang awal-awal kene rejek hehe












Jadi nak berkawan kene memilih kah?

                                                       ***************************************************

Ini kisah aku tentang kawan.Masa aku berumur 7 tahun ,atau dengan kata lain aku berada dalam darjah satu .Mula - mula aku masuk ke skolah rendah ,aku berada dalam kelas yang paling tak pandai.Bende nih terjadi sebab ....aku tak habiskan tadika.
masa aku di tadika dahulu,aku ade satu sindrom "mane mama ,mane mama" .Masa aku tadika dulu ,Mak aku selalu teman aku time nak ke tadika ,masa aku tengah belajar ABC pon mak aku ade kat luar ,sampai la aku habis kelas mak aku tunggu aku .Nak dijadikan cerita ,mak aku bersama aku senantiasa semasa aku di tadika.


 




Pernah skali tu ,aku  intai mak aku takde kat luar je ,lalu ,



"mama mane ,mama mane ?!" aku jerit dalam hati


disebabkan aku intai mak aku takde kat luar ,nak tau ape langkah aku buat? ...
aku mesti nangis kuat - kuat sampai cikgu tadika jadi bengang dengan aku,sehingga die call mak aku suh datang ambik aku.Masa tuh ,seingat aku ,mak aku balik sebab ade hal kat rumah .ok "mak cik aku datang rumah " memang panas hati aku time tuh.

Disebabkan masalah sindrom "mane mama ,mane mama " itu lah ,mak aku ambil keputusan ,berhentikan aku dari tadika setelah tiga bulan belajar.Jadi tinggal la aku dirumah ,manakala kawan - kawan aku yang lain sibuk menyanyi lagu "ABC" di tadika dengan seronoknya,sedangkan aku pulak ,ape aku buat?bermain dengan sronoknya bersama rakan karib aku ,melastik burung ,mandi lombong dengan hati yang girang .Ape yang ada dalam otak aku masa tu? "belajar adalah membosankan ,dan ABC sangat menjengkelkan."

"agak memalukan jugak bile nak dicerite balik ,cipan betui,aduhai"


Aku tinggal dirumah sehingga la aku masuk sekolah rendah.Masa aku masuk kelas dulu ,aku ingat lagi aku tanya cikgu aku ,

"cikgu kenapa saya berada dalam kelas kurang pandai ,saya nak masuk kelas pandai!"

lalu cikgu aku balas,

"Awak tak pandai ABC ,orang lain pandai ABC ,sebab tu diorang masuk kelas pandai"

Lepas tu aku balik umah dengan hati yang panas membara ,dalam hati aku ,aku tak nak dilabel "aku budak kelas kurang pandai".Aku cakap kat mak aku yang aku tak nak masuk kelas tu .Mak aku cakap "kalau nak masuk kelas pandai ,blaja la ABC betul - betul.Jangan lupa hafal sifir sampai sifir 9 jugak ,orang lain baru sampai sifir 4,advance la sket ".
Sejak itu aku belajar betul - betul ,hingga la ujian pertengahan tahun aku dapat no satu ,lalu aku dimasukkan ke kelas pandai .

"yeah".

Baiklah ,satu hari ade satu perkara berlaku yang mengubah persepsi aku tentang orang lain ,dengan kata lain "kawan"

satu hari ade satu pengabungan kelas antara kelas aku dulu dengan kelas aku sekarang .Disebabkan guru matapelajaran Bahasa Melayu kelas aku yang dahulu mengandung ,jadi kami berkongsi kelas belajar Bahasa Melayu.Dijadikan cerita ,masa tuh setiap orang kene berkongsi meja.Satu meja kene ade dua orang nak jimat ruang .Tiba - tiba ,ade sorang kawan aku neh ,kelas aku dulu ,memang aku anti giler,entah kenape ,memang aku tak ngam dengan dia ,walhal die tak buat ape - ape pon.Jadi aku ambil satu langkah ,yang memang buat aku menyesal sampai bila -bila .Aku cakap ,


"aku tak nak bagi ko duduk sebelah aku ,sebab ko budak kelas kurang pandai ",lalu dengan rakus aku tolak ke tepi.Tapi malang bagi aku masa tuh ,cikgu aku nampak ape yang aku buat terhadap kawan aku yang seorang nih.Lalu die jerit ,sampai satu kelas tengok aku dengan muke yang agak ,haha fikir sendiri ok.




"man ape ko buat ha!?,sampai hati awk buat kawan awk macam tuh.Ingat duduk kelas pandai dah kire hebat la tuh !,bagi die duduk ,cikgu nak awak mintak maaf kat die .Satu hari nanti die jadi mungkin jadilebih hebat dari awak tau!"

"pegi salam dengan die!"

"baik cikgu"aku dengan muka tersipu - sipu ,mintak maaf kat kawan aku tuh dan die pon duduk sebelah aku.Sambil die sengih sposen ke arah aku.

"arghh!"
                                                **************************************************

Kata - kata cikgu aku  tuh ade benarnya.Memang lepas tuh aku kawan dengan dia ,tapi tak la sebaik mana tapi "we cool".Sekarang aku tak tau die buat ape ,setahu aku aku die dah bukak perniagaan sendiri ,dan ape yang cikgu aku cakap tu betul ,"die mungkin lebih hebat dari aku "

Moralnya ,Kalau nak berkawan tak kira la die pandai atau tak ,kawan tetap kawan.Tidak kira latar belakang die ape pon .Kejadian tuh ,memang aku tak dapat lupa sampai bila - bila ......tamat.



p/s:tiba - tiba aku rajin menaip .Setengah dialog diubah ,sebab aku tak ingat .*bese la manusia".

56 comments:

Izzuddin Fauzi said...

sabo je la :D

myetech9[dot]com @ Enchik Nine

zikeryhassan said...

mana mama? mana mama? AHAHA.


betul bro, kadang2 org yg kita tak nak kawan tu la yg akan tolong kita.

yaya_flanella said...

pergh tegar gak JC ni time kecik. =.=

Halusinasi said...

hehe, teringat masa kecik. paling comot dlm kelas...

"jgn datang dekat aku sebab ko tu comot, tak reti pakai tudung betul2"

aku duduk kat penjuru bilik darjah sambil memuncungkan mulut

misS FEeza macho ! said...

wakakakka :DD ta leh blahh mane mama mane mama XD bhahahaha anak mama tol cmni na jd macho kensel @ bahahah :DD

noorae said...

oh. dlu aku xmasuk tadika. selambe badak je masuk sekolah trus haha, naseb sindrom mane mama tu xde. tp melalak xtentu pasal b4 masuk kelas mmg selalu haha =P

Corat-coret said...

hehe...xperlu memilih..tp kne pndai jage diri msg2... =p

javanese DOVE ! said...

setuju dgn ZIKRI HASAN jugak..
ye la,kdg-kdg kita ni kalau dh benci org tp akhirannya org tu yg setia di sisi dlm apa jua situasi..

kucing said...

ha2~!!
rajin plak mlukis ekk~!!
aku lak x ske kawan yg gedix n perasan..haha

AesyaZealous said...

hehe.. same la mcm aku time kecik..nak mak depan mata 24 jam. mak balik, nangis2 dlm kelas. cikgu pun tensen..haha

k h a i r i y a h said...

betul , kebanyakan mcm tu la . kawan nk memilih , kalau pilih kawan yg boleh bawak kpd kebaikan tkpe jgk

...:i'm ezza haniza:.... said...

hahaha....comel je kau tak grad abc mase tadika!

athirah rosli said...

huhu. but lucky dat i have very2 special frenz!

http://tirarosl.blogspot.com/2011/04/both-of-you-are-my-cuppycake-hoihoi-c.html

CikHaniBhulat said...

mana mama??? hurm..comel jew bunyik...kawan...hurm..susah nak describe..better jadik lone ranger....xkaco org!!!

jaa64 said...

hehe...nak berkawan memang kena pandai pilih, tsapim jgnlah sebab tsk pndai atau tak lawa tak nak kawan...

^^

DDCzone said...

kalau dia cakap mcm ni mcmmana awk x hensem maleh laa nak kawan... :(


-------------------------------
DDCzone

Manja (let it be my sweet name) said...

kita perlu pilih kasih, x kan kita nk kawan dengan org yang tikam belakang kawan sendiri kan? kalu kawan mulut jahat ok lagi dari kawan tikam kawan



Kumpulan 2PM dan SNSD menetap di Malaysia??

Anonymous said...

kalo aku, aku kawan aje dgn sape sape. kalo dy jahat, lantak lah. asal kn aku tkterpengaruh. tapi, org yg nampak mcm jahat lahanat tu lahh baik hati. org yg nampak baik mcm jamban bersih tu bkn main jahat serta busuk hitam punya hati. jap, aku bebel ape ni? jgn hiraukan aku. aku anon ternama.

Anonymous said...

kalo aku, aku kawan aje dgn sape sape. kalo dy jahat, lantak lah. asal kn aku tkterpengaruh. tapi, org yg nampak mcm jahat lahanat tu lahh baik hati. org yg nampak baik mcm jamban bersih tu bkn main jahat serta busuk hitam punya hati. jap, aku bebel ape ni? jgn hiraukan aku. aku anon ternama.

Anonymous said...

kalo aku, aku kawan aje dgn sape sape. kalo dy jahat, lantak lah. asal kn aku tkterpengaruh. tapi, org yg nampak mcm jahat lahanat tu lahh baik hati. org yg nampak baik mcm jamban bersih tu bkn main jahat serta busuk hitam punya hati. jap, aku bebel ape ni? jgn hiraukan aku. aku anon ternama.

Anonymous said...

kalo aku, aku kawan aje dgn sape sape. kalo dy jahat, lantak lah. asal kn aku tkterpengaruh. tapi, org yg nampak mcm jahat lahanat tu lahh baik hati. org yg nampak baik mcm jamban bersih tu bkn main jahat serta busuk hitam punya hati. jap, aku bebel ape ni? jgn hiraukan aku. aku anon ternama.

Anonymous said...

kalo aku, aku kawan aje dgn sape sape. kalo dy jahat, lantak lah. asal kn aku tkterpengaruh. tapi, org yg nampak mcm jahat lahanat tu lahh baik hati. org yg nampak baik mcm jamban bersih tu bkn main jahat serta busuk hitam punya hati. jap, aku bebel ape ni? jgn hiraukan aku. aku anon ternama.

Anonymous said...

kalo aku, aku kawan aje dgn sape sape. kalo dy jahat, lantak lah. asal kn aku tkterpengaruh. tapi, org yg nampak mcm jahat lahanat tu lahh baik hati. org yg nampak baik mcm jamban bersih tu bkn main jahat serta busuk hitam punya hati. jap, aku bebel ape ni? jgn hiraukan aku. aku anon ternama.

SyedGraphiX said...

sy nak kwan dgn abg sbb abg ensem *winkk. HAHAHAHA

aleen aiden said...

sebab xhensem xcantik tu xkesah sgt nk kwn.tp klo mulut mcm petaka tu boleh pikir 3 4x jugak sbenarnye.hahah
*alin singgah cni eyh.. ^_^

cik ubi said...

unik name blog ko..ku folo mu

zaradgreat said...

hhahaha. takpe. budak2. innocent je masa tuh.

kalo dah besar buat gitu memang nak kena hempuk ah

Noraien said...

hahaha..padan mke kan dah kne marah tp kelakar laa ade habit cam tue..mengingatkan aien ngn sorg bdak mse tadika dlue..sebijik cam jamban tau..hehhee :)

^ C.e.n.g.k.i.h ^ said...

uish! yg ni mmg hakikat hidup nie..
kalo nk pilih ikut rupa..mmg xlogik!
aku ok jek,tapi kalo bab mulut cam hampeh! tu,mmg sorry to say la..aku kene pilih..
kalo ikut rupe,tapi mulut cm sampah..bahaye siot!

quyaRox said...

hahahahaha...mama imam....

quyaRox said...

hahahaha...

aqeyLs said...

comel tol jamban neyh. haha

copycat said...

taknak kawan pun nak kecoh..adoi ya


haa..semat lukisan ko

amare amor said...

dulu-dulu pernah jugak pilih diri sendiri masuk group hot.
ngeeehh
tapi sekarang tak buat dahhh

molmolla said...

ok fine taknak kawan dah..

Az-Zahra Fauzee said...

ingatkan saye je yg gi tadika 3 bulan je..
rupe2nye ade geng...
huu~
saye x pilih kawan, tapi kawan plih saye..
selamat berkawan~

CIK IMAKASIHDANI said...

tp org kte jgn smpai tslh pilih kwn,so kne pilih la kan ?? ngeee~ ;D

In with Bullet,out of Heart

FH said...

taknak kawan sudah.. haha

Fyzal said...

kawan dengan pelbagai orang barulah pengalaman dalam hidup pelbagai nanti jadinya. because different people hold different philosophy and see things in different perspectives. we can learn from them. right bro?

Hanim Mahali said...

tak nak dengan awak sebab awak hensem. nanti tak de orang nak pandang kita. Hee.... boleh tak camtu?

asri said...

kte sbnarnye tidak sedar apabila kte melukai hati kwan kte..
tp kwan y sjati akan menegur kesilapan y kte lakukan,bkan mengambil keputusan dgn meninggalkan kte keseorgan....
renung2kn dan selamat beramal..

*cimOt* said...

member beribu..kekasih tetap satu..acewahhhhh

CIK IMAKASIHDANI said...

tp org kte jgn smpai tslh pilih kwn,so kne pilih la kan ?? ngeee~ ;D

In with Bullet,out of Heart

zaradgreat said...

hhahaha. takpe. budak2. innocent je masa tuh.

kalo dah besar buat gitu memang nak kena hempuk ah

Anonymous said...

kalo aku, aku kawan aje dgn sape sape. kalo dy jahat, lantak lah. asal kn aku tkterpengaruh. tapi, org yg nampak mcm jahat lahanat tu lahh baik hati. org yg nampak baik mcm jamban bersih tu bkn main jahat serta busuk hitam punya hati. jap, aku bebel ape ni? jgn hiraukan aku. aku anon ternama.

DDCzone said...

kalau dia cakap mcm ni mcmmana awk x hensem maleh laa nak kawan... :(


-------------------------------
DDCzone

CikHaniBhulat said...

mana mama??? hurm..comel jew bunyik...kawan...hurm..susah nak describe..better jadik lone ranger....xkaco org!!!

k h a i r i y a h said...

betul , kebanyakan mcm tu la . kawan nk memilih , kalau pilih kawan yg boleh bawak kpd kebaikan tkpe jgk

noorae said...

oh. dlu aku xmasuk tadika. selambe badak je masuk sekolah trus haha, naseb sindrom mane mama tu xde. tp melalak xtentu pasal b4 masuk kelas mmg selalu haha =P

misS FEeza macho ! said...

wakakakka :DD ta leh blahh mane mama mane mama XD bhahahaha anak mama tol cmni na jd macho kensel @ bahahah :DD

fatin aiQa said...

M : Mama. Mana mama? Mana mama? Muahahaha. Tak boleh belah , bapak menggedik time kecik2 dulu.

masHi said...

hahahahaha kelakar siut

masHi said...

hahahahahahahaa kelakar siut

Anonymous said...

ahaks.. betol tu, zmn skng nie ramai sgt yg pilih kwn. especially,"gegurl". panas aty betol if jmpe org mcm tu. ske pertikai kn org len dr luaran. chow!

Len Inouie said...

Gile jamban tak sedar diri. eh, silap. Skrg dah sedar baguslah.. kalaulah org yg buli aku dulu pun sedar. Dia cakap dorang xnak kawan aku sebab aku hodoh. mmg jamban.

Len Inouie said...

Aku yg penah kena 'aku hodoh, xnak kawan'. jamban betul.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...