Sponsored by

Sunday, December 12, 2010

ujian

dalam hidup ini mesti,seseorang akan menempuh ujian.
ujian terawal bagi manusia adalah ,ujian ketika nak kuar dari kandungan emak ,hidup 50-50,kalau tak kuar maka tak dapat la kita lihat dunia seperti hari ini.

Yep ujian.,hari - hari mesti ada.ujian di rumah ,ujian di sekolah ,bahkan ujian diatas jalan raya.Ujian bercinta ker ek eceh,pendek kata,manusia tidak lekang daripada ujian la.Tapi bagaimana kita menghadapinya.Bagaimana kita menjadikan ujian itu sebagai peluang bagi diri kita untuk menghadapi hari mendatang .Mungkin.


If something can be remedied
Why be unhappy about it?
And if there is no remedy for it,
There is still no point in being unhappy.



Kadang-kadang disebabkan kita gagal menghadapi ujian itulah menyebabkan kita menjadi stress dan semua benda akan jadi tidak kena.Mungkin sesetengah orang ada cara mereka sendiri menghadapi masalah ini .Bagi jamban la ,aku tidak la sehebat mana nak hadapi  ujian neh,tapi bleh la bagi tips sket



    1. jadi positif-contohnya tiba2 anda fail dalam test,anda dapat 20% dalam test.POsitif,masih ada orang yang lagi teruk daripada anda .Sekurangnya2 anda pegi sekolah ,masih ada yang kurang bertuah tak dapat ke sekolah ,patutnya anda bersyukur mak bapak anta ke skolah.Tapi ,tanam dalam diri anda ,yang anda boleh buat lebih baik daripada orang lain ,tapi disebabkan main dota terlampau pada malam hari exam anda mengantuk                                   
    2. terima seadanya-anda menerima ujian itu sebagai satu pengalama baru.Contohnya ,anda tersesat ketika  memandu ,sekurang2nya anda dapat melihat suasana baru ,tak pun dapat tahu tempat futsal baru ker,tempat kedai alat solek murah ke camtu la
    3. ambil peluang-kalau anda menerima ujian ,datang tetiba ,anda cari peluang yang ada dari ujian tuh .Jgn stress ,kalau tak semua jadi tak kena.Sebagai contoh ,tetiba kete anda rosak di tepi jalan ,tetibe ada mamat yang kacak datang menolong ,itu adalah peluang bagi anda untuk berkenalan dengan mamat tuh hehe.
    4. percaya Qadak dan Qadar-allah maha mengetahui ,diturunkan ujian kepada kita supaya kita mengambil ikhtibar dengan apa yang terjadi ,setiap yang terjadi pasti ada hikmahnya ,percayalah.Ujian,menambahkan keimanan kita pada Allah.Sekaligus jugak mematangkan kita menhadapi hari mendatang.
kerana dah biasa menghadapi ujian dan cabaran ,hati kita jadi rilek dan tenang ,jatuh taik burung atas kepala ker,clash ngn awek ker...,dompet hilang ker ,kunci motor tertinggal dalam bilek ,kita akan tetap positif .Kata orang alah bisa tegal biasa.......sekian..:D



life is like a puzzle,once u solve it ,u learn something..

5 comments:

Sha Shakina said...

i sokong. if da biasa trime ujian kte akn relax. :))

conbellydiobeterisme said...

haha ,ujian ,mematangkan kita yep :)

asmaroro said...

i agree! and your tips are also good!

conbellydiobeterisme said...

ur welcome hehe :)

Sha Shakina said...

yup. ujian mematangkan kte. in fact bnyk bnd yg tlh i lalui buatkan i jd matang skunk. berhati2 dlm sume bnd yg i wat.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...