Sponsored by

Saturday, May 21, 2011

tutorial psd -muka cair


 salam ,
setelah berkali - kali di soal oleh manusia - manusia yang berhati kering tentang gambar - gambar yang telah aku edit sebelum ini ,cara- cara atau tutorial penggunaan psd .Aku dengan rasa rendah diri ,tergerak hati nak buat entry macam mana nak edit gambar .Sebenarnya ,bukan aku tak nak buat tutorial psd ni ,cuma aku masih amatur dan tak berapa layak nak ajar - ajar orang ,kata orang "noob" lagi .Jadi , 
"maafkan aku kalau tak menjadi ya " hehe.

"no komen".

Kalau ,korang lihat kat gambar - gambar fb ,atau kat gambar tepi - tepi blog aku ,aku selalu guna percikkan air kat gambar aku .Di dalam dunia fotografi ,kaedah ini di panggil fotomanipulasi ,dengan kata lain ,kita mengubah gambar yang sedia ada menjadi bentuk surreal atau bermacam lagi.Sebagai contoh ,otai yang selalu guna kaedah ini ialah ,team kuku besi manipulasi. Semua gambar die gempak- gempak beb.Tak rugi kalau tengok.


ok cukup dengan membebel.Jadi macam mana nak buat macam gambar diatas?.Sila ikuti tutorial dibawah:
 fokus dengan hati yang girang~


 cari atau pilih gambar yang ingin anda guna ,sebagai contoh aku guna gambar percikan air sebagai medium utama aku nak edit.

 gambar - gambar bleh cari kat google ,atau stock image di brushking.com



 seterusnya ,pilih atau cari gambar yang ingin anda manipulasikan .Sebagai contoh aku guna gambar aku yang tersenyum kambing sebagai foto utama aku.
credit to syafiqjay photofibre atas gambar tersebut.




 seterusnya pilih tools-magic wand tool,pilih kat kawasan yang kaler hitam ,dan klik,lepas tuh delete background.


 langkah seterusnya ,klik hue/saturation ,ejas sampai jadi kaler yang anda inginkan yang bersesuaian dengan gambar yang anda pilih ,dalam kes aku ,aku guna warna putih .

 tadaaa,dah jadi warna putih.Kalau ,kaler tak sama ,boleh turun kan die punye opacity jadi lebih rendah ,ikut kesesuaian,.


 lepas dah siap tukar warna semua ,drag gambar tadi ke gambar utama ,seterusnya pilih tempat yang korang nak edit,macam aku ,aku letak bahagian bawah dagu



 lepas dah set betul- betul position die,seterusnya ,klik layer-add layer mask,macam petak merah yang aku buat tuh.

 seterusnya pilih ,brush ,tukar kaler jadi warna hitam ,klik kat layer mask (petak warna putih) ,pastu padamkan bahagian yang tak berkaitan sehingga warna sebati antara dua gambar tersebut.Kalau tak sama ,kurang kan opaciti brush sehingga 13 % atau sebagainya ,mengikut kaler pada gambar korang.



akhir skali ,lepas dah siap cantum semua ,korang bleh edit die punye level atau ,color curve gambar tersebut.Sebagai contoh ,aku tambah percikan warna hitam kat gambar tersebut .
SELAMAT MENCUBA!!!!!!!!!!!!!

p/s:kalau salah dan silap harap dimaafkan ya,critics are welcome.


21 comments:

Fatin Syahira Ramli said...

smart ah pic tuh! :')

Jamban Comel said...

@fatin tqvm hehe :)

ieka.H said...

wahh..teringin nak wat..
tp da lme x pkai psd so da lupe..aiyak
btw,pic atas tu sgt semad.like! :)

cik chukie chukie said...

agk pening ! tapi jdi gak..

cik pha said...

lawaaa.

Siti Mashitah Saidin said...

wua... cam susah ja nih~

fyy mokhtar said...

tolong buatkan boleh??

Hidayah Sazali said...

whoa! dasyat, style tuh ;)

ubi said...

nampak kreatif..

d_LA said...

prank kat pic member letak air liur basi best gak ni..

EZAN IDMA said...

seni. org seni2 ni mudah didekati tak> hahaha

Izyan Masri said...

OHMANGAI.EVEN MUKA TU NAMPAK SCARY TAPI KREATIFF WOOO :D

khai said...

suka la..nice ^^

chemay said...

tuh jerawat pecah sebenarnye
hehe
:P

Sarah Khan said...

salam ;)

unik! lain dari yang lain. hehe

said...

cantik la!
nak belaja jugak la!

Sarah Khan said...

salam ;)

unik! lain dari yang lain. hehe

khai said...

suka la..nice ^^

Siti Mashitah Saidin said...

wua... cam susah ja nih~

cik chukie chukie said...

agk pening ! tapi jdi gak..

Jamban Comel said...

@fatin tqvm hehe :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...