Sponsored by

Thursday, December 8, 2011

Planet Baru :Super Bumi di jumpai .



Baru- baru ini aku telah baca satu article di internet berkenaan satu telescope yang di cipta pihak NASA iaitu Kepler Telescope telah menemui satu planet yang menyerupai bumi  .Mereka menamakan planet tersebut sebagai "Super Earth" selain nama saintifiknya Kepler-22b kerana atmosferanya hampir menyerupai bumi ,namun saiznya adalah2.4 kali ganda besar berbanding planet bumi .

Dari segi suhunya juga hampir menyerupai bumi ,namun tidak di ketahui sama ada wujudnya hidupan di atas planet tersebut .

"It's right in the middle of habitable zone" , kata Natale Batahla ,saintis Kepler

Satu tahun di sana ,adalah bersamaan 290 hari ,juga hampir sama dengan bumi .Hampir keseluruhan planet tersebut di kelilingi air dan batu sehingga ada yang menggelarnya "the ocean's planet" .Siapa tahu kebenaranya ,melainkan Allah swt sahaja .

untuk gambaran lanjut klik disini






p/s; bayangkan bumi yang bersaiz 2.4 kali ganda ,apa yang korang nak buat? haha.

7 comments:

CekbOlat-bOlat said...

kita akn berpindah ke sane ker?

Saddila said...

tetiba jadi seram pulak -__-

Jamban Comel said...

cekbolat : tak tau la kita sempat berpindah atau tak ,mengikut kondisi teknologi sekarang ,amatla mustahil hehe.

saddila; haha bagus seram :)

LifeIsDreams said...

hai..sy baru follow ur blog..n if u dont mind pliss follow me back :) bolh kongsi cerita

Fariq said...

kali kedua tgk mcm planet namek pon ade.. heheh

Pakaian Muslim Formal said...

tulisan yang baik untuk di simak,,nice post

Rtp Farra Arisha said...

wow, this is so unbelievable. but i've to believe this if it's fated to be there. only God can decide it..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...