Sponsored by

Monday, August 13, 2012

kawin?

Entri ni lama aku simpan ,tapi aku tak post.Di sebabkan itu aku mengambil keputusan post la jugak.Namun entri ini cam tak kene dengan suasana skang ,iaitu bulan puasa.Tapi ,harapla anda semua menghayati penulisan aku.Insyaallah.



Mama Saya mahu kawen 

"oh mama saya mahu kawen ,kawen dengan siapa? ,kawen dengan dot dot dot"

lagu ni la yang femes satu ketika dulu ,kisah seorang budak lelaki yang meroyan nak kawen ,lagend gila lagu ni sampai skang aku layan lagi .

"dah kau menyanyi lagu ni pasai apa??,meroyan nak kawen?"

memang la nak kawen ,siapa tak nak ?.Cuba kau tanya semua lelaki atas dunia nak kawen ke tak? ,hatta gay atau lebian pon nak kawen tau tak? ,tapi yang tu kene laknat la dari Allah , haram .

Yep nak kawen tu memang la menjadi harapan bagi semua manusia ,bahkan ia menjadi sunnah bagi nabi muhammad supaya umatnya berkahwin ,antara laki dengan wanita ,demi menambah umatnya.Namun ,pokok pangkalnya ,tepuk dada tanya selera ,adakah anda mampu atau tidak? termasuk dalam syarat wajib mahupun haram berkahwin?.


"engkau ,kalau setakat 10 ringgit dalam tangan ,jangan bermimpi la nak berkawin dol"

Ya duit adalah segalanya.Hampir semua benda di atas dunia ini memerlukan duit ,yang paling mudah ,nak masuk jamban pon kene bayar duit beb ,tu pon tengok la tandas jenis mende .Kalau tandas yang macam kat KLCC tu harus la kene sampai 5 ringgit (andaian) ,kalau paling cikai pon ,yang tandas awan tu pon dah kene 30 sen ,tapi servis dia macam haram ,taik bersepah bagai jadahnya.Bayangkan la ,30 sen satu kepala ,kalau dah 100 orang sehari  dah dapat 300 ringgit,takkan la tak dapat nak bersihkan tandas tu yep.

"simpan duit pegi date ngn pakwe agaknya? ,kah kah kah".

back to the point.



Kawen zaman dulu dan kawen zaman sekarang

zaman dulu.
Apa perbezaan kawen dahulu dengan sekarang? .Banyak bezanya ,terutamanya dari segi kos.Dulu ,abah aku cerita ,nasi lemak dapat 50 sen ,lauk penuh sampai melimpah ruah .Gula - gula pon paling cikai 5 sen ,jangan terkejut ,ya semurah itu .Sebab taraf hidup dahulu berbeza.

Dulu kalau budak laki ,yang capai umur 18 tahun keatas ,dah berkerja tak kira la kerja apa ,cakap kat mak ayah nak kawen ,tup tap tup tap mak ayah dah carikan calon,senang.

Sebab zaman dulu tak mcam zaman sekarang ,nak tekel awek malu - malu ,nyorok belakang pokok ,usha awek mandi kat sungai bersama rakan - rakan ,pandang dari jauh ,oppss.Ya ,betapa mereka jaganya batas pergaulan antara lelaki dan perempuan.Teringat kisah mak aku cerita ,atuk aku dulu memang seorang yang garang .Ye la ,tok imam kat masjid kampung ,memang seorang yang tegas.Ada satu hari tu ,ade sekumpulan lelaki nak mengorat mak aku dan mak cik- mak cik aku .Masa tu kebetulan,atok aku balik dari masjid ,ternampak kejadian tersebut.Lalu dikejarnya lelaki-lelaki tadi ,sampai diorang  lari lintang pukang .

"pak mail mari woih ,naya ,mu nok mapuh??"
kata salah sorang dari laki tersebut.

"kalau nak sangat dengan anak - anak aku ,mari sini jumpa aku ,masuk meminang kalau mu orang jantan"

terus kene maki hebat dari atok aku ,sampai tak berani kacau dah.

Tapi sekarang ,amboi bukan main lebat lagi .Sekarang nak mengorat terlalu mudah ,Facebook ,Twitter ,Google+ ,blog Skype banyak saluran sosial yang boleh digunakan oleh anak muda untuk mengorat .Bahkan ,jiran aku umur baru 9 tahun dah ada akaun Facebook dan twitter ,gile tangkas dan hebat.Hari - hari mereka duk sibuk cerita ,komen komen di Facebook,kisah relationship sesama budak kelas mereka ,owh kamon ,baru 9 tahun kot .Kids your journey  still far away .


Akibatnya,diorang tak pandai bergaul in real life,ye la asyik bermain Facebook je macam takde life ,kalau aku dulu pon petting - petting main bola ,melastik burring ,mandi lambing bagai ,i bet my life so meaningful ,and i'm proud who i am.

So ,thats the difference between elders and young generations.Mereka sangat menghargai hubungan masing - masing .Bahkan kebanyakannya ,kawen mengikut aturan keluarga mereka .Sebagai contoh ,mak aku dan ayah aku masing - masing kawen atas dasar pilihan keluarga.Total stranger,tak tau apa-apa ,cuma sekali pandang muka camtu je.Lepas kawen baru bercinta ,sangat indah .

Tapi sekarang dah tak sama,sebelum kawen lagi dah kene tau perangai.What do you expect ?,kebanyakan wanita hari ini adalah wanita yang baik?,ermm susah aku nak perkatakannya kerana ia terlalu subjektif.Kadang - kadang ,dari luar nampak baik ,namun bila dah kenal ,lain pula perangainya.

"dah kawen ,kita kene menerima segala kebaikan dan keburukan mereka"

yep its totally correct,but if you can bear it go on ,sebab kawen ni bukan sehari dua ,tapi sampai ke akhir hayat.What do you expect?.

Kos kini bertambah.

Pernah keluar dalam harian metro ,mas kawen setiap gadis mengikut kelayakan diorang ,Kecoh budak - budak Facebook bimbang ,tidak mampu nak kawen kerana kos nak kawen terlampau tinggi ,terutamanya kaum lelaki .

"abis la aku man ,awek aku belajar sampai master mampus aku ,mampus aku!".. 

ye la mana taknya ,sekurang - kurangnya dalam kocek kene la ada RM 15K ,baru la boleh kawen.Itu yang di tetapkan masyarakat zaman sekarang berkenaan hantaran kawen la.

Kalau setakat ada motor kapcai je ,dalam simpanan ada 2 3 ratus ,fikir panjang la bang oi ,UPSR pon sekurang - kurangnya kene ade RM 2000 dalam tangan ,kau hado?

"Perlu kah nilai hantaran yang tinggi dalam perkahwinan??"

Pada hemat aku ,jika di konsider dengan kondisi zaman sekarang ,mahu tak mahu ,aku rasakan ia adalah wajar.Cuba kita fikir dari sudut ibu bapa mereka sendiri.Mendidik anak - anak hingga besar bukan la sesuatu yang mudah.Dari kecil ,hingga besar untuk menyara hidup seorang anak ,mengambil kos yang tidak terkira ,terutamanya  jika anak beliau ,sambung belajar hingga ke peringkat master atau phd mahu pun hingga ke luar negara,kosnya adalah amat tinggi.

Selain itu ,kalau dah belajar sampai peringkat Phd ,of kos gajinya pon kene la tinggi .Jadi sebagai lelaki , mesti la kene yang mampu dari segi hartanya ,maksud aku gajinya harusla juga lebih tinggi dari si isteri.Bukan apa ,bimbang timbulnya isu perbezaan taraf antara bini dan suami ,ia akan menimbulkan satu masalah kelak.Sebab itu adalah bagus cari orang yang sama taraf dan bersefahaman.

so no wonderla kos nak kawen itu mahal ,mengikut taraf pendidikan seseorang itu .Bagi aku ia nampak legit ,kalau di ikutkan la.Tapi hal itu terletak pada pasangan itu sendiri.Sebenarnya
"lagi rendah kos kawen tuh ,kehidupan rumah tangga itu akan lebih bahagia",sebab kawin bukan bersandarkan wang semata - mata ,bukan nak gah ,

"eh anak aku kawen ,mas kawen dia berjuta - juta "

timbul la pulak isu riak bagai ,mengundang pada dosa .Itu nabi larang ,sebab berbangga apa yang kita ada.Adalah lebih bagus berserdahana saja dari segi hal pengurusannya.


 secara tuntasnya ,tepuk dada tanya iman tanya diri sendiri ,tanya kemampuan .Kalau nak kawin dengan anak raja ,takkan la nak buat majlis makan biskut meri ,jadi kene la usaha bersungguh - sungguh ,kumpul wang sebanyak mungkin .Tapi kalau perempuan tu betul betul ikhlas ,tak kisah la laki tu kerja apa ,kalau dah cinta ,dia terima seadanya .Ye dak?
Tapi sebagai lelaki jugak tak rasa malu ke ,bila perempuan yang sara kita pulak? duduk umah tak buat apa -apa ,malu kot.


Perihal jodoh?





Yang ni kalau difikirkan amat rumit dan kalau aku huraikan satu persatu ,mengambil masa yang amat panjang.Jadi dipendekkan,jodoh kita memang dah tertulis di arasy allah .Cuma usaha itu kita perlu ada.Cara terbaik menambah rakan lebih ramai,kenal lebih ramai orang ,sehingga satu tahap.Kita akan tahu si dia yang sememangnya teman hidup kita ,dari segi perangai ,minat semua seolah olah kene dengan diri kita .Pada saat itu, boleh la di isyaratkan ,sememangnya dia jodoh kita.

Ingat ,ikan di laut itu banyak ,ya memang banyak .Tapi tak semua ikan itu sesuai dengan cita rasa kita.Akhirnya ,satu ikan yang kita bela di dalam akuarium rumah juga menjadi pilihan kita.Banyakkan solat istiqarah ,insyaallah sesungguhnya ia amat membantu .Amin.




p/s ; aku harap future wife aku ,takde la nak demand lebih - lebih ,harapla ikut kemampuan aku.Ini kalau nak kawen nak berhutang bagai ,rasanya nak mendirikan rumah tangga tu ,sempat roboh dulu sebab kene roboh dengan ah long haha ,wallahualam .

juga kepada kawan - kawan aku yang dah nak berkawen ,mus nadhirah ,yana ,semoga kalian berbahagia bersama pasangan masing -masing sehingga ke akhir hayat insyaallah .:)

Selamat berpuasa dan berhari raya :)

18 comments:

annaz.hamirzul said...

kahwin je la mam oi..dah cukup umur dah hang tu..HAHAHA..

Jamban Comel said...

jadahnya annaz ,nak kawen tak ikut umur ,dah 14 tahun pun leh kawen lulz ,kalau ikut kemampuan wang je lain la cite ,kerja pon idak ,study tak kemana mana *muhasabah.

~~zana@pb~~ said...

Orang kata, ukur baju di badan sendiri. Maksudnya? Carilah pasangan yg sesuai dgn kemampuan kita. Jangan berangan nak model ke hape...hehe..

Lama akak tak lawat sini, org tu pun...

blog-tips-kurus said...

pagi2 sahur ni bace bab kawen & jodoh. hehe!

Jamban Comel said...

@kakzana ; sory kak ,saya sibuk dengan assg semua ,kadang - kadang nak bukak blog pon dah malas ,hatta nak bw ,huhu ,tapi insyaallah ,sebab dah lama tak blog ,nak wat come back balik ,nnt sy rajin2 pegi blog akak :)'

Jamban Comel said...

@blogtipskurus :sambil sahur sambil fikir pasal kawen hahaha ,;p

yana halim said...

pergghhh......lamanya baru nak hapdet. tak pelah. pelan2 kayuh..
salam ramadhan dan selamat hari raya utk jamban comel..

Jamban Comel said...

nak update skang dah tak macam dulu ,susah da sket ;p

shafiqabdshukor said...

setuju...
tu termasuk syarat wajib kahwin tu..
lg satu adakah kita sudah bersedia untuk bagi menerima amanah sebagai suami atau isteri.. berat gak tu..

aniqbukhary said...

Khawin oh khawin.. x sabar nak khawin.. haha

♥ Cik Zack ♥ said...

susah jd lelaki ni kan ? hehehe selamat berhari rye ;)

Jamban Comel said...

@syafiqashukor ; tepuk dada tanya poket ahaha

@aniqbukhary ; lepas ni terus pi mintak mak suh kawen kah3


@cikzack ; sebab kalau tak susah ,x yah jadi lelaki la,tu namanya tanggung jawap ;p

Azizah Alwi said...

Rasa macam nak kahwin cepat2 lepas baca post ni.haha. :D

Jamban Comel said...

@azizah ; kawen la cepat ,jemput saya skali haha!

Jamban Comel said...

@azizah ; kawen la cepat ,jemput saya skali haha!

Afyqa Shamsuddin said...

InshaaAllah jodoh terbaik menanti :) doa bebanyak inshaaAllah Allah pkenan ​huhu

Cik Ila said...

Lelaki tanggungjawap berat.hoho.

singgah follow blog ni.best2!

Sya Hyo-Sonn said...

atoknya org terengganu ka ? hahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...