Sponsored by

Saturday, May 12, 2012

Selamat Hari Ibu

Assalam .
Setelah sekian lama aku tak update blog ini ,aku rasa macam kesian buat blog sendiri .Sebelum ini sibuk dengan exam dan juga projek yang ada mungkin aku jadi malas sikit nak update.Namun aku gagahkan diri aku jugak nak update blog aku ni ,ya aku masih sayang blog aku walau apa pon terjadi

"dah kenapa kau neh"

"kah kah kah"

to the point

13 may adalah Hari Ibu Sedunia ,di sambut seluruh warga dunia .Selamat HAri ibu aku ucapkan kepada ibu terasayang Fanizah binti Ismail juga kepada ibu yang berada di seluruh dunia ,juga ibu yang sedang membaca blog ini .

Tidak lupa juga ,kepada ibu jari ,ibu ayam dan segala benda yang berkaitan dengan ibu ,selamat hari ibu aku ucapkan .


Sesungguhnya keperitan ibu tidak dapat dibayangkan ,tatkala melahirkan kita ,mejaga kerenah kita ,terutamanya jenis yang nakal tak reti bahasa neh orang suruh tak dengar cakap ,namun ibu2 masih sabar dengan anaknya .

Teringat lagi time aku kecil ,masa aku berumur 6 tahun ,masa tadika.Aku jenis memang liat nak ke tadika sampai mak aku kne teman aku belajar di tadika sampai la aku balik ,malu sungguh waktu itu .Sampai , aku menangis bila mak aku menghilangkan diri ,walhal mak aku pegi tandas kejap je .Ya manja sungguh aku pada waktu itu ,malu lak rasanya .biasa la budak.

aku pernah buat entri rasanya lihat sini .




Namun ,sejak kebelakangan ini ,banyak isu yang di timbulkan berkaitan dengan ibu .Pernah dengar pasal ibu pukul anak sendiri tuh?.Ya ,rasa cam nak sepak je mak budak tuh ,sampai pukul ngn bantal sampai cubit2 siap lagi .Sedangkan allah ciptakan anak sebagai bonus bagi mereka supaya lebih bahagia ,dengan anak mereka akan jadi lebih gembira.Namun mereka tidak bersyukur ,jadikan anak tempat lepas geram mereka .Sedangkan ibu kucing ibu lembu pon sayang anak mereka sendiri ,ini kan manusia berakal ,makhluk yang di cipta allah jadi khalifah atas dunia nih

manusia manusia manusia .

next ,

Juga ,ada satu kemusykilan bagi aku ,yang kian di sebut - sebut orang skang,

"menyambut hari ibu  adalah haram "

sama macam hari valentine ,majlis fatwa memang dah mengharamkannya ,dan aku sendiri tak berapa nak suka sambut hari valentine sume tuh , tapi hari ibu aku sambut

sedikit bingkisan yang aku baca kenapa ia diharamkan .

"Sejarah hari ibu telah di kenal pasti sebagai perayaan musim bunga orang - orang Greece , sebagai penghormatan terhadap Rhea , ibu kepada tuhan mreka.Pada tahun 1600 orang-orang england mereayakan hari yang mereka namakan sebagai "mothering sunday". Ia dirayakan pada hari Ahad keempat setiap Lent.Lent adalah tempoh masa selama 40 hari samada dalam bulan februari atau Mac.Dalam tempoh ini ,sebahagian orang-raong kristian akan berhenti melakukan atau memakan makanan tertentu dengan alasan agama.Amalan tersebut adlah sebagai penghormatan mereka terhadap Mother Mary .Mother Mary adalah Maryam ,ibu kepada Nabi Isa Alaihissalam atau Jesus yang mreka anggap sebagai tuhan " via maahadsas 

Ya ia berkaitan dengan kristian, So its not good for muslims to celebrate that day .Sebab ia berkaitan dengan mother of Jesus.Sebelum ni aku pernah dengar , tapi isu ini baru timbul skang ,terima kasih bagi yang share info ni ,baru aku tau dengan lebih lanjut

Namun, bagi pendapat aku , ia terletak pada niat kita.Mungkin tarikh itu meraikan ibu jesus,Mary ,namun aku sambut dengan niat demi menghargai ibu aku sendiri ,sebab itu je tarikh orang guna sebagai menyambut hari ibu .Tapi kalau boleh di tukarkan tarikh tersebut adalah baik ,but we can't change the fact ,13 may is the Mothers Day .Harap tak salah faham ,kita serahkan pada majlis fatwa menentukan ya.


p/s;
mungkin timbul pula isu ,hari guru haram ,hari buruh haram mane tau ? i'm always have faith in Allah ,yang penting adalah niat , semua benda yang kita buat terletak pada niat tak begitu?,jangan lebel aku sekular atau liberal dah la .







Aku dan mak aku ,like mother like son ,mak comel anak hensem tengok la datang dari mana ,ayah aku pon hensem gak haha *marah lak kang kalau tak puji .Senakal nakal aku ,takde la mak aku nak pukul ngn bantal bagai ,cubit pipi bagai masa kecik ,tapi biasanya lebih kepada nasihat ,sampai terasa pedasnya dalam hati haha ,selamat hari ibu mamal. :)

6 comments:

Ariffin Khomeini said...

u're neither secular or liberal. coz u are Kpop, hahaha

Jamban Comel said...

f you! hahaha!

Jamban Comel said...
This comment has been removed by the author.
fArAh07 said...

aloloh. suwet

Ninaaa said...

Aku setuju. Semuanya bergantung dengan niat kita pada hari tu

Cinta Misteri said...

Pukulan kata2 ibu lebih bisb sbnrnya. Bg yg trkesan akn berubah, bg yg tk endah akn angkt kaki blah..
Semoga slalu jd ank yg baik yea

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...